Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Russisch Energiebedrijf Gazprom mag Nederlandse markt op

Leestijd: 2 minuten

Het Russische energiebedrijf Gazprom mag op de Nederlandse markt aan consumenten en bedrijven energie gaan leveren. Of zij dit ook daadwerkelijk zullen doen, en op welke schaal, is tot nu toe onduidelijk. De opening van een Nederlands kantoor is hierbij een optie.

Het Russische staatsbedrijf Gazprom, in de hele wereld actief in de energiemarkt, heeft in Nederland een leveringsvergunning voor stroom en gas gekregen. Het bedrijf heeft al in diverse andere Europese landen leveringsvergunningen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en België.

De Nederlandse Mededigingsautoriteit vermoedde dat Gazprom de zakelijke markt op wilde. Gazprom zelf bevestigt dit niet. Woordvoerster Ewa Hemmerling van Gazprom Marketing & Trading van Gazprom geeft aan dat nog niet duidelijk is of zij leden gaan werven in Nederland. Zij reageert naar vakwebsite Energeia: “In Spanje en Slowakije hebben we bijvoorbeeld ook leveringsvergunningen aangevraagd om mogelijkheden te openen.”

Op dit moment is dus nog onduidelijk wat het Russische staatsbedrijf in Nederland wil doen. Mocht het op termijn wel de Nederlandse markt energie gaan leveren, dan is een kantoor op Hollandse bodem ook een optie.

Gazprom, wereldwijd het grootste aardgasbedrijf, moest dezelfde test doorstaan als de kleine, beginnende energieleveranciers. Dat hield bijvoorbeeld financiële toetsing in, maar ook een presentatie van hun businessplan en uitgebreide toelichting op hoe zij hun mogelijke rekeningen op willen zetten.

Wanneer het Russische bedrijf in ons land de markt op gaat, merkt u hier niets van qua kwaliteit van stroom en gas: de daadwerkelijke levering blijft in handen van uw netbeheerder. Mocht Gazprom de Nederlandse markt energie gaan leveren, dan houden we u hier uiteraard van op de hoogte.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 7 maart 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.