Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Schrap ‘boete’ op gasloos maken woning

door Jeanet Woldring 2 reacties

Woningbezitters die mee willen doen aan de antigasrage en hun woning all-electric maken, krijgen een onaangename verrassing van hun netbeheerder. Het verwijderen van de gasaansluiting kost namelijk honderden euro’s. Dat blijkt uit onderzoek van energievergelijker Gaslicht.com.

gasaansluiting-verwijderen-duur.jpg

Huiseigenaren in Zuid-Holland en Utrecht zijn het duurst uit. Netbeheerder Stedin rekent hier gemiddeld een bedrag van 623 euro voor het verwijderen van de gasaansluiting. Klanten van Liander - vooral actief in Gelderland, Friesland en Noord-Holland - zijn tot 605 euro kwijt. Inwoners van Groningen, Limburg en Brabant betalen het minst aan hun netbeheerder Enexis: 346 euro.

Haaks op ambities Rutte III

De hoge verwijderingskosten lijken haaks te staan op de ambities van het kabinet Rutte III. Voor 2021 wil het nieuwe kabinet jaarlijks 30.000 tot 50.000 bestaande woningen gasvrij maken. En dat is nog maar het begin. Op termijn moeten er jaarlijks 200.000 huizen van het gasnet worden afgekoppeld om de klimaatdoelstellingen te halen. Uiterlijk in 2050 moeten alle 8 miljoen Nederlandse woningen aardgasvrij zijn. “Een rekening van honderden euro’s stimuleert niet om je woning gasloos te maken”, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com. “Wij pleiten er voor dat deze ‘boete’ op het verduurzamen van je woning geschrapt wordt of dat er een compensatieregeling komt voor woningbezitters die hun huis aardgasvrij maken.”

Geen maximumtarief

Het verwijderen van een gasaansluiting is exclusief voorbehouden aan netbeheerders. Woningbezitters mogen dat dus niet zelf doen of er een installatiebedrijf voor inschakelen. Netbeheerders mogen zelf vaststellen welk bedrag ze in rekening brengen voor het verwijderen van een gasaansluiting, zolang die tarieven maar niet hoger zijn dan de werkelijke kosten. Het is niet verplicht om de gasaansluiting te verwijderen als je geen gas meer gebruikt. Aan het intact laten van de aansluiting hangt echter ook een prijskaartje: woningbezitters blijven in dat geval netbeheerkosten betalen. Die bedragen gemiddeld 125 euro per jaar voor huishoudens die geen gas meer verbruiken. 

Het is ook mogelijk om de gasaansluiting te laten verzegelen. Daarbij blijven de meter en de leidingen gewoon in de woning, maar komt er een slot op de aansluiting. Dit is bij Stedin gratis, Liander (117 euro) en Enexis (120 euro) brengen wel kosten in rekening. Verzegelen geldt als een tijdelijke oplossing omdat de aansluiting onder druk blijft staan, wat risico op lekkage met zich meebrengt.

Nog een tegenvaller

Woningbezitters met duurzaamheidsambities worden ook op ander terrein niet aangemoedigd om te investeren in het aardgasvrij maken van hun woning. Veel energieleveranciers bieden namelijk geen voordelige energiecontracten voor consumenten die alleen stroom willen afnemen. “Je hebt dus beperkte keuze als je wilt overstappen. Het zijn vooral kleine en groene energieleveranciers die nu deze doelgroep bedienen en hun actietarieven en welkomstkortingen ook beschikbaar stellen aan eigenaren van gasloze huizen”, aldus Ben Woldring.

Lees ook AD.nl: Je woning van het gas af halen? Ruim 600 euro boete! (David Bremmer)

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (2)

Geplaatst door: Ard Jan ()

Ik heb - als inwoner van de provincie Zuid Holland met de hoogste "afsluitboete"- even contact gezocht met Stedin. Dat geeft een ander beeld.. Het opzeggen van gas-levering is bij Stedin, en wellicht alle andere netbeheerders, kosteloos. Dat wil zeggen, het vastrecht van de aansluiting, de huur van de gasmeter en alle overige kosten vervallen. Echter als Stedin werkzaamheden moet uitvoeren om de bestaande aansluiting weg te halen zal Stedin echter wel kosten in rekening brengen voor de geleverde diensten. Dat geldt ook wanneer je Stedin vraagt de gas-aansluiting opnieuw te activeren.

Ik denk dat er van een afsluitboete geen sprake is en dat dit artikel wat mij betreft de plank flink mis slaat.

Geplaatst door: Fred ()

Interessant dat mensen aan de ene kant prima aan het milieu kunnen denken, maar dan wel graag in combinatie met eigen portemonnee. Minder goed gaat het schijnbaar als het gaat over sociale verdeling van de kosten. Het aardgasnet is volgens mij gezamenlijk bezit, door ons gezamenlijk betaald en is gedimensioneerd op ook die gebruikers die snel van het gas af willen. Dus er blijft een over-gedimensioneerd gasnet achter en dat moet straks door minder mensen (die (nog) niet van het gas af gaan/kunnen) bekostigd worden. Daarnaast moet er moet toch gewerkt worden om (aansluit)leidingen te verwijderen etc. Wanneer je dus besluit om van het gas af te gaan dan is het vreemd dat je vindt dat iemand anders dit moet betalen, ook de mensen die nu amper in staat zijn om hun rekeningen te betalen. Dus als je nu zelf in staat bent om de kosten te dragen om je energiesysteem aan te passen (vaak met subsidie die ook door anderen wordt betaald) probeer dan niet ook echte kosten van verwijdering van de specifiek voor jou aangelegde aansluitleiding, door anderen te laten betalen. Dus Ben en Jeanet, als je deze klagers een platform wil geven, en dat is soms best wel nodig om iets in beweging te krijgen, is het dan voor een vergelijkingssite niet goed om er een evenwichtig verhaal van te maken?

Opmerking van de redactie op 02-01-2018
Bedankt voor het delen van uw mening en het bieden van een andere blik op deze kwestie.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.