Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Slimme thermostaat los kopen of bij energieleverancier?

door Jeanet Woldring

Draai jij de thermostaat handmatig hoger of lager om de temperatuur in je huis te regelen? Of bezit je een exemplaar waarbij je weekprogramma's kunt instellen? Met slimme thermostaten die je bij enkele energieleveranciers 'gratis' kunt krijgen als je klant wordt, bedien je de verwarming via je smartphone. Makkelijk, maar misschien nog belangrijker: je kunt er energie mee besparen. Wat is voordeliger:  zo'n slimme thermostaat los kopen of overstappen op een energieleverancier die ze aanbiedt?

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een thermostaat die je op afstand kunt besturen en die zich aanpast aan je leefgedrag. Hierdoor kun je besparen op je energierekening. Bovendien verhoogt de slimme thermostaat het comfort in huis, want je kunt altijd thuiskomen in een verwarmd huis.

Slimme thermostaat bij energiecontract

Steeds meer energieleveranciers bieden (nieuwe) klanten een slimme thermostaat. Om een slimme thermostaat te kunnen gebruiken moet je een contract hebben met de energieleverancier die de slimme thermostaat levert. Onze grootste energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco leveren alle drie een slimme thermostaat. Toon is van Eneco, Essent biedt al geruime tijd de E-thermostaat en sinds kort de Nest. De E-manager is van Nuon, maar wordt binnenkort vervangen door een gratis app. NL Energie biedt sinds dit najaar Anna. Zowel de Nest (Google) als Anna (binnenkort bij Plugwise) zijn ook los te koop.

Toon

Toon van Eneco is sinds 2012 op de markt. Naast inzicht in je gasverbruik geeft het apparaat ook het stroomverbruik aan. Je krijgt per dag, per week of per maand inzicht in je energieverbruik. Niet alleen in kWh of m3, maar ook in euro's. Verder kunnen er andere apparaten mee aangestuurd worden zoals bijvoorbeeld lampen. Ook kun je je energieverbruik vergelijken met anderen. Toon is verkrijgbaar voor € 3,50 per maand, maar daarvoor moet je wel klant zijn bij Eneco. Toon is niet los te koop.

Nest

Nest is van Google en staat bekend als één van de meest revolutionaire slimme thermostaten omdat deze slimme thermostaat zelflerend is. Nest is een van oorsprong Amerikaans product en is daar al langer bekend. In Nederland geeft Essent sinds oktober de Nest met korting of gratis weg bij een driejarig of vijfjarig energiecontract. Nest staat bekend om de geavanceerde technologie. Het heeft een lichtsensor, drie temperatuursensoren en ook een sensor die de luchtvochtigheid meet om het huis op die manier op de juiste temperatuur te krijgen. De Nest is op afstand te bedienen en leert dus op een gegeven moment je ritme kennen, zodat het huis optimaal op temperatuur is wanneer jij dat wilt. De Nest is verkrijgbaar vanaf € 219 en ligt sinds oktober 2014 in de winkel. Bekijk het filmpje over de Nest (Engels).

Anna

Anna is van NL Energie en heeft dit samen met Plugwise ontwikkeld. Ook Anna is een zelflerende slimme thermostaat, maar dan van Nederlandse makelij. Er wordt reclame gemaakt voor het uiterlijk en de functionaliteiten. Bij Anna kun je schema's instellen en Anna leert van die schema's. Ook houdt ze rekening met het weer. Als je in de buurt bent, slaat de slimme thermostaat aan als je dit wilt. Anna is verkrijgbaar voor € 3,99 per maand, maar daarvoor moet je wel klant zijn bij NL Energie. Zeer binnenkort kun je Anna ook los kopen bij Plugwise voor € 299.

Alternatieven

Daarnaast zijn er slimme thermostaten die niet per se gebonden zijn aan een energieleverancier. Voorbeelden zijn Honeywell, ICY, Nefit, Netatmo en Thermostart; ze verschillen van elkaar, maar alle fabrikanten beweren dat je wel 20 procent kunt besparen op je energiekosten.

Een slimme thermostaat los kopen of bij een energiecontract?

Stel, je wilt de Nest en je bent geen klant van Essent. Je krijgt de Nest gratis als je een contract afsluit voor 5 jaar en voor 49 euro als je 3 jaar klant blijft. De installatiekosten bedragen 79 euro. Al die tijd kun je dus niet overstappen en daardoor loop je de jaarlijkse overstapbonus mis. Gemiddeld is dat zo'n 150 euro per jaar. In 5 jaar tijd loop je dus 750 euro mis. Koop je de Nest los, dan betaal je 219 euro plus ongeveer 79 euro voor installatiekosten. Na 2x overstappen heb je de Nest dus al terugverdiend. Ditzelfde geldt voor slimme thermostaat Anna, die binnenkort ook los verkrijgbaar is, waardoor je niet afhankelijk bent van een bepaalde energieleverancier.

Wat betaal je bij aanschaf via energieleverancier?

1. Toon     €  0 voor zowel aanschaf als installatie
2. Anna  € 70 installatiekosten
3. Nest  € 79 installatiekosten (+ 5-jarig contract 


Wat ben je kwijt na 5 jaar?

Bij Toon van Eneco en Anna van NL Energie betaal je elke maand abonnementskosten. Dan staat na vijf jaar de teller op:

1. Nest     € 79 installatiekosten
2. Toon    € 210 euro (€ 3,50 per maand)
3. Anna    € 309,40 (€ 70 voor installatie en € 3,99 per maand

Conclusie

Bij sommige thermostaten zit je vast een aan energiecontract van 2, 3, 4 of 5 jaar. Al die tijd kun je dus niet overstappen en daardoor loop je in ieder geval de jaarlijkse overstapbonus mis, zo'n 750 euro voor 5 jaar niet overstappen. Anders gezegd: je koopt de slimme thermostaat eigenlijk op afbetaling. Vergelijk het met een 'gratis' smartphone die je bij een telefoonabonnement krijgt. Conclusie: los kopen en blijven overstappen -of verlengen- via onze Energievergelijker loont!

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.