Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Sluiting kolencentrales laat energierekening 13 euro stijgen

door Jeanet Woldring

De energierekening gaat met gemiddeld 13 euro per jaar per huishouden omhoog als alle kolencentrales in Nederland worden gesloten. Dat staat in een vandaag verschenen rapport van SEO Economisch Onderzoek, in opdracht van Natuur & Milieu.

Voor de energiebedrijven betekent het een inkomstenverlies van in totaal 1,9 miljard euro. Maar per saldo levert de vervroegde sluiting van de vijf resterende kolencentrales in ons land in 2020 een positief effect op de welvaart van in totaal € 4,7 miljard, aldus de onderzoekers. Zij zeggen dat dat voor een belangrijk deel komt doordat er geen kosten gemaakt hoeven te worden voor schade aan de volksgezondheid en klimaat. Als belangrijkste effect wordt het verminderen van de uitstoot van CO2 en overige emissies genoemd. 

Nederland telt vijf draaiende kolencentrales. Volgens de milieuorganisatie zorgt de luchtvervuiling uit de centrales voor een verminderde kwaliteit van leven en voortijdig overlijden bij omwonenden. Het kabinet overweegt op korte termijn nog twee kolencentrales te sluiten, zo werd op 9 april bekendgemaakt.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.