Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug

Terug naar het nieuwsoverzicht

Stadsverwarming 155 euro duurder in 2019

door Jeanet Woldring

Gebruik jij blok- of stadsverwarming? In 2019 stijgen de kosten per huishouden gemiddeld 164 euro per jaar. Bij een gemiddeld verbruik van 35 gigajoule* betaal je dan maximaal 1315 euro per jaar. Dat stelt ConsuWijzer, het adviesorgaan van de overheid.

Waarom stijgen de kosten van stadsverwarming en blokverwarming?

De prijsstijging is het gevolg van de stijgende gasprijs, maar komt vooral door een forse stijging in de belastingen in 2019. Zowel de energiebelasting als de opslag voor duurzame energie stijgen flink. Daarnaast schrijft de wet voor dat de prijs voor blok- en stadsverwarming in hetzelfde tempo stijgt of daalt als de gasprijs.

Hoe zit die prijsstijging voor warmte in elkaar?

Volgens ConsuWijzer stijgen de vaste kosten voor gas in 2019 met gemiddeld 9 euro inclusief btw per jaar per huishouden. Deze kosten bestaan uit transport, levering en aansluiting. De variabele kosten voor gas stijgen in 2019 met gemiddeld 155 euro inclusief btw per jaar per huishouden. Deze kosten bestaan voor ongeveer de helft uit belasting en de opslag van duurzame energie.

Tarieven voor warmte

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt het maximumtarief van blok- en stadsverwarming. Dit om te voorkomen dat je als consument teveel betaalt. 

In 2019 worden de maximumtarieven:

  • Leveringskosten: 318,95 euro vaste kosten plus 28,47 euro per verbruikte gigajoule;
  • Kosten huur warmtemeter en meten van jouw verbruik: 25,89 euro;
  • Eenmalige aansluitbijdrage voor nieuwe aansluitingen op een bestaand warmtenet: 1.038,89 euro. Is de afstand van je voordeur tot de hoofdleiding in de straat meer dan 25 meter? Dan komt hier nog 33,91 euro per meter bij.

Overstappen bij stadsverwarming

Als je gebruik maakt van stads- of blokverwarming dan kun je niet overstappen naar een andere warmteleverancier. De warmtenetten zijn namelijk niet onderling met elkaar verbonden, zoals bij elektriciteit en gas. Dit komt omdat er bij een warmtenet vaak maar één lokale energiebron is, die de warmte opwekt. Er is vaak maar één partij die de warmte aan je levert. Je kunt overigens wel stroom vergelijken en overstappen voor elektriciteit.

* 1 gigajoule komt overeen met ongeveer 35 tot 40 m3 gas

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren