Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Sterke toename aantal zonnepanelen

door Jeanet Woldring

Het aantal geplaatste zonnepanelen is vorig jaar opnieuw toegenomen. In 2011 kwam er voor veertig megawatt aan panelen bij, twee keer zo veel als het jaar ervoor. Het aandeel zonnestroom binnen het totale energieverbruik is echter nog altijd zeer beperkt. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zonnestroom klein binnen totaal elektriciteitsverbruik

Hoewel het aantal panelen sterk stijgt, is zonne-energie in Nederland nog niet zo belangrijk als in andere Europese landen. In ons land was de bijdrage van zonnestroom vorig jaar minder dan 0,1 procent van het totale verbruik van elektriciteit. Dat is gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van ongeveer 28 duizend huishoudens. In Duitsland, Spanje, Italië en Tsjechië was de bijdrage van zonnestroom ongeveer 3 procent. Deze landen zijn ruimhartiger met subsidies, stelt het CBS. 

Investering sneller terugverdiend
 
De prijzen van zonnepanelen zijn de laatste jaren aanzienlijk gedaald doordat producenten erin geslaagd zijn hun kosten omlaag te brengen. Daarnaast staat de prijs onder druk door invoer van goedkope panelen uit China. 

Door de prijsdalingen is een investering in zonnestroom door particulieren en bedrijven sneller terugverdiend. Kleinverbruikers mogen de geproduceerde zonnestroom bovendien aftrekken van het eigen elektriciteitsverbruik en betalen daardoor minder energiebelasting.

Subsidies spelen belangrijke rol
 
Zonnestroom wordt ondersteund met subsidies. In 2011 was de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE) de belangrijkste subsidie voor nieuwe zonnepanelen in Nederland. Ongeveer de helft van de nieuwe panelen is geplaatst met zo'n subsidie. Er werd vorig jaar 7 miljoen euro aan SDE-subsidie voor zonnestroom uitgekeerd. Ter vergelijking, in Duitsland werd ongeveer 7 miljard euro aan subsidies verstrekt.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.