Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Stroom afsluiten kan in toekomst op afstand

Energiebedrijven zijn vergevorderd met op afstand bedienbare elektriciteitsmeters. Met de nieuwe elektronische meters kan het stroomverbruik op afstand worden afgelezen en zelfs worden beperkt.

Elektriciteitsbedrijf Nuon is al anderhalf jaar aan het testen met dit zogenoemde ‘telemeten‘. De nieuwe meters sturen informatie over het verbruik via het elektriciteitsnet naar het energiebedrijf.

In tijden van stroomschaarste kan het elektriciteitsbedrijf, op basis van overheidsrichtlijnen, het stroomverbruik van particulieren beperken ten faveure van ziekenhuizen en scholen. Op die wijze kan een algehele stroomstoring worden voorkomen.

Het kan nog wel even duren voordat de Nederlandse energiegebruiker een nieuwe meter in de kast heeft hangen. Nuon werkt samen met verschillende leveranciers maar kan nog geen termijn noemen waarop de nieuwe meters worden geïntroduceerd. In Italië is energiebedrijf Enel al overgegaan tot het invoeren van nieuwe elektronische meters. Van de dertig miljoen zijn er nu zo‘n twintig miljoen geplaatst. Enel werkt daarbij samen met IBM.

,,De elektronische meter is wel duurder dan de mechanische, maar op termijn is hij vele malen goedkoper dan de ouderwetse elektriciteitsmeter‘‘, zegt R. Kuipers van IBM. De nieuwe meter heeft niet alleen voordelen voor het energiebedrijf. ,,De klant hoeft niet meer de meterstanden op te geven. Bovendien kan hij profiteren van momenten waarop stroom goedkoper is, zoals bijvoorbeeld bij de bestaande nachtstroom.‘‘

IBM is met een aantal grote Nederlandse energiebedrijven in gesprek over het telemeten. ,,Elektriciteitsbedrijven kunnen met de nieuwe meters de hoeveelheid stroom op afstand beperken. In het geval van schaarste kan besloten worden de stroomtoevoer te beperken. Dan kun je wel de ijskast gebruiken en televisie kijken, maar geen hoogtezon of straalkachel aanzetten‘‘, aldus Kuipers.

Energiebedrijven hoeven ook niet meer naar de klant toe om de stroom af te sluiten. De stroomtoevoer naar de wanbetaler kan worden teruggebracht tot een maatschappelijk minimum waarbij de verlichting nog wel functioneert maar alle luxe onmogelijk wordt.

De nieuwe meters maken het vrijwel onmogelijk er een illegale hennepplantage op na te houden. Ze sturen vanuit de meterkast via het elektriciteitsnet het verbruik door naar de wijkcentrale. Hier wordt het verbruik van alle huismeters vergeleken met het totale verbruik. Stroomlekkage wordt onmiddellijk opgemerkt en gemeld aan het energiebedrijf.

De liberalisering van de energiemarkt voor consumenten kan een snelle introductie van de nieuwe meters belemmeren. Particulieren mogen voortaan zelf bepalen waar ze hun elektriciteit- en gasmeters huren of kopen.

Een nieuwe meter kost inclusief installatiekosten tussen de 100 en 175 euro, afhankelijk van het aantal aansluitingen. ,,Het scheelt nogal in de prijs of je een miljoen huishoudens aansluit of in een keer alle zeven miljoen huishoudens‘‘, zegt Kuipers.

Nuon is bezig met een proef waarbij het gasverbruik ook over het elektriciteitsnet wordt verstuurd naar het energiebedrijf. Maar voordat Nederland overstag gaat, is Scandinavië aan de beurt. IBM timmert er hard aan de weg. ,,Het gaat daar om meters voor enkele miljoenen huishoudens‘‘, aldus Kuipers.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.