Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stroomleveranciers moeten etiketjes plakken

Leestijd: 2 minuten

Minister Brinkhorst gaat energieleveranciers verplichten om klanten te informeren op welke wijze groene stroom wordt opgewekt. 

Uit een onderzoeksrapport van de Algemene Rekenkamer over groene stroom  blijkt namelijk dat dat onvoldoende gebeurt. Een ander punt uit het rapport is dat de doelen van het beleid over groene stroom niet altijd op elkaar aansluiten. Zo is er niets geregeld om te voorkomen dat energieleveranciers certificaten die de 'groenheid' van stroom waarborgen gaan verkopen in het buitenland. Als zij dit doen mag met Nederlandse subsidie opgewekte groene stroom mogelijk voor de EU niet worden meegeteld als bijdrage aan de Nederlandse beleidsdoelen.

Toch vertrouwt Brinkhorst erop  dat in 2010 negen procent van de energie duurzaam wordt opgewekt. Hij neemt de aanbeveling over om leveranciers verplicht te laten aangeven op welke wijze de geleverde groene stroom is opgewekt.

Sommige energieleveranciers doen dit al.  Ze geven  dan bijvoorbeeld aan dat 50% van hun elektriciteit is opgewekt door wind, 25% door zon, en 25% door gas. Op de website van het Ministerie van Economische Zaken KiesEnergie.nl wordt dit  vergeleken met een pot pindakaas: 50% pinda’s, 25% olie en 25% suiker. De leveranciers plakken dus eigenlijk een etiketje op hun product. Dit wordt ook wel stroometikettering genoemd.

Er wordt in de Europese Unie gewerkt aan het opzetten van één systeem voor stroometikettering. Het is de bedoeling is dat elke leverancier straks op dezelfde manier aangeeft waar zijn elektriciteit vandaan komt en hoe deze is opgewekt.

In het detailoverzicht van de stroomleveranciers op Gaslicht.com wordt al vanaf het begin  aangegeven hoe de geleverde stroom van de desbetreffende leverancier wordt opgewekt. De ecologische kwaliteit van groene stroom wordt bovendien uitgedrukt in een  sterren-waarderingssysteem. Aangezien er nog geen landelijk of Europees erkende systematiek voor een waarderingssysteem bestaat, hanteert Gaslicht.com vooralsnog een simpele beoordelingsmethode.

In Nederland hebben we al wel een controlesysteem voor groene elektriciteit. Hiermee kan gecontroleerd worden of elektriciteit uit duurzame bronnen is opgewekt en waar het vandaan komt.

Vanaf 1 juli zal een etiketteringsystematiek ook in Nederland verplicht zijn, zo vermeldt KiesEnergie.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.