Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Stroomprijs lager door import uit Duitsland

door Jeanet Woldring

Tennet.PNGStroomprijzen zullen waarschijnlijk dalen, doordat er meer elektriciteit uit Duitsland kan worden geimporteerd. Dat meldde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vrijdag.

Meer goedkope stroom uit Duitsland

Nederland kan vanaf 4 juni maximaal 20 procent meer stroom uit Duitsland importeren. Dit komt doordat energietoezichthouders uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk afspraken hebben gemaakt om de handel in elektriciteit tussen de landen te vergroten. De stroomprijzen in Nederland dalen daardoor naar verwachting, want stroom uit Duitsland is goedkoper. Dat komt onder meer door de forse subsidies op het opwekken van duurzame stroom.

Technische problemen

De verschillende beheerders van de landelijke hoogspanningsnetten kunnen niet teveel stroom over de grenzen transporteren, omdat de stabiliteit van het elektriciteitsnet anders in gevaar komt.

5000 Megawatt

ACM  heeft netbeheerder TenneT gevraagd te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is deze limiet te verruimen. Uit dit onderzoek blijkt dat Nederland overdag 5000 Megawatt kan transporteren uit Duitsland in plaats van de huidige 4250 Megawatt. Dit extra transport komt overeen met het verbruik van een middelgrote stad.

Hierdoor kunnen de verbindingen met het buitenland maximaal worden gebruikt zonder dat dit technische problemen oplevert. TenneT gaat dit vanaf 4 juni dan ook doen, zo laat de toezichthouder weten.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.