Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Stroomverbruik hoger in de wintertijd

door Jeanet Woldring

Invoering van de wintertijd heeft effect op het elektriciteitsverbruik van huishoudens. Uit een analyse van Essent blijkt dat het verbruik* tussen 17.00 en 19.00 uur in de wintertijd hoger ligt. Afgelopen weekeinde is de wintertijd begonnen en is de klok in de nacht van zaterdag op zondag om drie uur een uur achteruit gezet. 

Meer verbruik

Na ingang van de wintertijd ligt het totale elektriciteitsverbruik van Nederlandse huishoudens gemiddeld 2,6 procent hoger. Het effect van enkel de wintertijd is een stijging van ongeveer 0,5 procent. De overige 2,1 procent wordt veroorzaakt doordat de dagen korter worden.  
 
Verbruik op de dag

Invoering van de wintertijd heeft invloed op momenten waarop energie wordt verbruikt gedurende de dag. Huishoudens verbruiken na ingang van de wintertijd tussen 17.00 en 19.00 uur gemiddeld bijna 13 procent meer energie dan in de zomertijd. Toename van het verbruik wordt deels (bijna 7 procent) veroorzaakt door het terugdraaien van de klok en deels doordat de dagen korter worden (bijna 6 procent).  
 
Energiebespaartip: ga slim om met licht

Energiebesparing was de belangrijkste reden om in 1977 de zomertijd in te voeren. Voor wie tijdens de wintertijd ook energie wil besparen, geeft Essent een belangrijke tip: ga slim om met licht. “Voorkom dat licht onnodig brandt door tijdschakelaars of bewegingsmelders te plaatsen”, vertelt woordvoerder Ilse Steenbergen, “Ook helpt het om ouderwetse gloeilampen te vervangen”. Met vijf energiezuinige spaar- of LED-lampen kunnen huishoudens zo’n 35 euro per jaar besparen op de energierekening. “De goedkoopste kWh blijft de kWh die niet wordt verbruikt.”

* Gebaseerd op een jaarverbruik van 3.500 kWh stroom op basis van weekinzicht week 44 ten opzichte week 43 2013

Bron: Essent

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.