Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Switchen van energieleverancier nog nooit zo populair

door Jeanet Woldring

Overstappers stappen vaker over naar een andere energieleverancier en zijn daar zeer tevreden over.  Switchen van energieleverancier is nog nooit zo populair geweest. 13,1 procent van de Nederlanders ruilde vorig jaar van aanbieder, het hoogste percentage ooit. Inmiddels is bijna de helft  wel eens overgestapt naar een andere energieleverancier. Toch blijkt daaruit dat het merendeel niet overstapt, maar waarom niet?

Tevredenheid

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat consumenten in grote meerderheid tevreden zijn over hun huidige leverancier. Dat zou volgens de toezichthouder dan ook de belangrijkste reden zijn waarom ze niet overstappen. ACM vraagt zich af wat consumenten hier daadwerkelijk mee bedoelen, en op welke wijze dit mogelijk bijdraagt aan een overstapdrempel. De toezichthouder gaat daar een onderzoek naar doen.

Een paar jaar geleden speelden andere overstapdrempels ook een grote rol. Overstappen kost veel tijd en moeite, dachten veel huishoudens. Men vreesde veel papierwerk te moeten doen. De tijd en moeite die het vergelijken van energiecontracten kosten en de angst voor een overstap blijken nu (gelukkig) minder grote drempels te vormen.

Meeste 'slapers' te duur contract

Wat verder opvalt uit het onderzoek is dat nog bijna 60 procent een contract heeft voor onbepaalde tijd en variabel tarief. Deze consumenten worden ook wel ‘slapers’ genoemd. Dat betekent dat zij energie geleverd krijgen tegen het standaard variabele tarief. Zo'n contract is over het algemeen een stuk duurder dan een jaarcontract. Op dit moment ligt het verschil voor een gemiddeld huishouden rond 250 euro: de goedkoopste aanbieding van Energiedirect.nl kost 1840 euro per jaar, terwijl 'slapers' bij Nuon, Essent of Eneco gemiddeld 2085 euro kwijt zijn.

Voordeel veel groter dan gedacht

Als mensen denken dat ze 175 euro of meer kunnen besparen, zijn zij bereid om over te stappen, aldus de ACM. Gemiddeld verwachten ze een voordeeltje van 82 euro op jaarbasis. In werkelijkheid kan een gemiddeld huishouden echter veel meer besparen door over te stappen. De toezichthouder noemt een bedrag tot 314 euro.

Prijsvergelijkingssites populair

De mensen die van plan zijn over te stappen, zoeken informatie voornamelijk online. Hierbij zijn websites van prijsvergelijkers voor energie het meest populair, bijna tweederde van de consumenten bezoekt deze sites. Ook dat aandeel is aanzienlijk gestegen volgens de onderzoekers.

Overstappers stappen vaker over

Het voordeligste is om ieder jaar over te stappen. Uit het onderzoek van ACM komt ook naar voren dat er een groei waarneembaar is in het aantal consumenten dat vaker overstapt. Van het totaal aantal overstappers gaf 65 procent aan reeds twee of meerdere keren te zijn overgestapt. Bovendien geven nagenoeg alle overstappers aan tevreden te zijn over het overstapproces.

Door ieder jaar opnieuw over te stappen ontvang je steeds weer een aantrekkelijk energiecontract. Veel mensen realiseren zich niet dat je opnieuwde hoofdprijs betaalt, als je na afloop van je contract niets doet. 'Niets doen kost je poen', luidt dan ook de slogan van ConsuWijzer.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.