Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Te hoge eindafrekening van oude energieleverancier?

door Jeanet Woldring

Bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier is het misgegaan met de meterstanden. Nu ontvang ik een veel te hoge eindafrekening van mijn oude energieleverancier. Wat kan ik hiertegen doen?

Opgeven meterstanden
Bij een overstap (of: 'switch') is de nieuwe energieleverancier verplicht om je te vragen de meterstanden op te geven. Je nieuwe energieleverancier mag tot 15 werkdagen na de datum van overstappen je meterstanden indienen bij de netbeheerder. Je nieuwe energieleverancier moet je melden dat het niet (tijdig) opgeven van de bedoelde meterstanden leidt tot een berekening of een schatting van de switchmeterstanden door de netbeheerder.

Meterstand als basis voor eindafrekening en nieuwe maandelijkse betaling
De netbeheerder geeft de (officiële) switchmeterstanden uiterlijk 22 werkdagen na de datum van overstappen door aan de oude en de nieuwe leverancier. Met deze meterstanden kan je oude energieleverancier een goede eindafrekening maken. En je nieuwe energieleverancier kan met de meterstanden bepalen hoeveel je vooraf per maand aan energie gaat betalen.

Zowel de oude als de nieuwe leverancier zijn gehouden aan deze meterstanden. Als er dus geen of niet tijdig meterstanden worden doorgegeven, zullen de berekende dan wel geschatte meterstanden van de netbeheerder gehanteerd worden op de eindafrekening en bij de bepaling van de nieuwe maandelijkse betaling.

Correctie meterstand
Wanneer je bij de eindafrekening van je oude leverancier of bij de welkomstbrief van je nieuwe leverancier constateert dat de gehanteerde meterstanden afwijken van de door jou doorgegeven meterstanden, dan kun je deze laten corrigeren. Je kunt hiervoor een meterstandenopname aanvragen bij je nieuwe leverancier. Deze kan je hiervoor kosten in rekening brengen, tenzij je kunt aantonen dat je op tijd de meterstanden aan hem hebt doorgegeven. Je nieuwe energieleverancier kan er voor zorgen dat er een correctie over de meterstanden wordt aangevraagd bij je netbeheerder.

Als je netbeheerder de meterstanden heeft gecorrigeerd, kunnen die standen overgenomen worden door zowel de oude als de nieuwe energieleverancier. Het kan echter zijn dat je oude energieleverancier geen gecorrigeerde eindafrekening  wil opmaken. Als je kunt aantonen dat je op tijd, dus binnen 15 werkdagen na de switchdatum, de meterstanden hebt doorgegeven aan de nieuwe leverancier, zal deze er voor moeten zorgen dat jij niet teveel betaalt. Dat kan dus inhouden dat je de eindafrekening van je oude energieleverancier betaalt, maar dat je het teveel betaalde van je nieuwe energieleverancier terugkrijgt.

Bezwaar maken
Wil je bij je energieleverancier bezwaar maken tegen de gehanteerde meterstanden, dan kun je gebruik maken van onze voorbeeldbrief.

Voorbeeldbrief - Klacht over de gehanteerde meterstanden
 Als het probleem met je energieleverancier niet naar je tevredenheid wordt opgelost, is er sprake van een geschil. Een geschil kun je bij de Geschillencommissie Energie en Water indienen. Meer informatie kun je vinden op de website van De Geschillencommissie.

Website van De Geschillencommissie
 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 18 augustus 2009

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.