Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Tennet als regisseur in de energiemarkt

Leestijd: 2 minuten

Iedereen heeft in de media gelezen over het faillissement van EnergyXS. Veel mensen hebben daarvan de nadelige gevolgen ondervonden. Hier volgt een opsomming van enkele pijnlijke gevolgen. DTe, de waakhond van de energiemarkt, heeft onderzoek gedaan.

Misbruik van klantgegevens:
Zichtbaar werd dat netbeheerders klantgegevens doorspelen naar hun zusterbedrijven, de energieleveranciers. Met deze gegevens werden afnemers gebeld om zodoende de gedupeerde klanten van het voormalige EnergyXS als klant te werven. De "wervingscampagne door de energiebedrijven werd kracht bijgezet door bedreiging met afsluiting, als klanten niet snel genoeg kozen voor een nieuwe leverancier. 

Dit is misbruik maken van de situatie, hetgeen de minister van Economische Zaken erg boos heeft gemaakt. Overigens is een en ander nooit bewezen, maar er bestaan wel sterke vermoedens. 

Noodleveranciers waren niet geregeld:
Netbeheerders waren tot op heden wettelijk verplicht een noodleverancier aan te wijzen. Dit moest echter na het faillissement van EnergyXS in allerijl geregeld worden.

Te hoge tarieven:
Ook bestaat het vermoeden, dat netbeheerders te hoge tarieven berekenden in de periode dat zij tijdelijk energie leverden. Het is echter nog niet genoeg duidelijk hoeveel de klanten moeten betalen.

Bewust aangestuurd op faillissement:
Er doen verhalen de ronde dat EnergyXS willens en wetens onderuit is gehaald door grote partijen in de markt.

Regie-rol nodig:
Al deze zaken samen roept om een sterkere regie-functie in de energiemarkt, waarbij Minister Brinkhorst van Economische Zaken al eerder gezegd heeft ook wel wat te voelen voor een regie-rol voor TenneT.

Nu is het volgende geregeld: als een energiebedrijf zijn klanten niet meer van energie kan voorzien, moet TenneT een noodleverancier aanwijzen. Deze verantwoordelijkheid kan niet meer bij regionale netbeheerders liggen. Daarmee voorkomt men misbruik door de zusterbedrijven van de netbeheerders.

Intussen werkt de branche aan een draaiboek, mocht het opnieuw tot een faillissement  komen. voordat een definitieve centrale regeling van de noodleverancier tot stand is gekomen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 14 oktober 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.