Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Teruglevering van groene stroom

door Jeanet Woldring 4 reacties

Met bijvoorbeeld een zonnepaneel op uw dak kunt u zelf energie opwekken. Deze energie kunt u zelf gebruiken, maar ook aan uw energiebedrijf terugleveren. Hieronder vindt u informatie van ConsuWijzer over het terugleveren van energie aan het energiebedrijf.

Indien u duurzame elektriciteit produceert en deze elektriciteit teruglevert aan het net, dan is de energieleverancier verplicht u hiervoor een redelijke vergoeding* te betalen. U dient dan in principe wel over een speciale meter te beschikken die zowel de aan het net ontrokken elektriciteit als de ingevoede elektriciteit kan meten. Als u nog niet over zo'n speciale meter beschikt, dan mag u de bestaande meter gebruiken tot het einde van de levensduur, of tot het moment dat de meter om een andere reden vervangen wordt.

Als u minder dan 3000 kWh per jaar teruglevert, dan krijgt u geen terugleververgoeding, maar wordt de hoeveelheid die u heeft teruggeleverd van uw verbruik afgetrokken (er wordt 'gesaldeerd').

Afgesproken is dat de leverancier het gesaldeerde verbruik door de hoeveelheid aan het net ontrokken elektriciteit te verminderen met de op het net ingevoede elektriciteit. De leverancier brengt het gesaldeerde verbruik in rekening bij de afnemer. Alleen over dit gesaldeerde verbruik wordt het leveringstarief gefactureerd. Ook wordt alleen over dit gesaldeerde verbruik belastingen betaald.

Meer informatie over teruglevering kunt u vinden op ConsuWijzer.nl

* Als u energie gaat opwekken via zonnepanelen (of via windmolens op land of biogas) kunt u sinds 1 april 2008 in aanmerking komen voor een subsidie via de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE). Deze regeling valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken. Subsidie aanvragen kan via uitvoeringsinstantie SenterNovem. Het is een subsidie op de productie van elektriciteit, niet op de aanschaf van zonnepanelen. Voor zonne-energie, krijgt u als producent 33 eurocent per Kilowattuur (KWh) vergoed. (Voor wind op land is dit 2,8 eurocent per Kwh. Voor verbranding van vaste biomassa, vergisting van GFT en mest-vergisting is dit 5,3 eurocent per Kwh. Voor gas gaat het om 7 eurocent per kubieke meter.) Om in aanmerking te komen voor subsidie moet u wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (4)

Geplaatst door: Eddy Horstman ()

Hoe zit het met energie welke op een andere wijze wordt gewonnen en teruggeleverd aan het net dan wind, bio en zonne energie?

Zijn hier ook vergoedingen of regelingen voor afgesproken?

Opmerking van de redactie op 23-10-2011
We verwijzen u graag naar ConsuWijzer.nl. Op dit adviesorgaan van de overheid vindt u meer informatie over de teruglevering van energie.
Geplaatst door: M.H.J. Rooze ()

Heb al ca. 6 jaar 6 zonnepanelen op het dak, en heb nog nooit geld hiervoor teruggehad

Geplaatst door: Andre van Weeghel ()

Teruglevering van energie is tot 3000 Kwh mogelijk, maar de berichtgeving in dit bericht stelt dat je niets krijgt als je 400kwh meer produceert. Bij Vereniging van stroomproducenten stellen ze juist dat je boven de 3000 Kwh niets krijgt. Het verrekenen klopt. Echter als je meer levert dan verbruikt krijg je het reguliere bedrag van de stroomproducent uitgekeerd. Dat is ook de kracht van de mini WKK in de toekomst.
Dus hoe zit het nu precies?

Geplaatst door: Theo Knoops ()

De zonnepanelen op het dak leveren meer elektriciteit dan we zelf verbruiken. Per jaar is er 400 kWh over. Hoe vind ik het elektriciteitsbedrijf dat me hiervoor het meeste betaalt?

Opmerking van de redactie op 14-07-2009
Als u minder dan 3000 kWh per jaar teruglevert, krijgt u geen terugleververgoeding, maar wordt uw teruglevering van uw verbruik afgetrokken.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.