Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Teveel transportkosten op uw energienota?

door Jeanet Woldring

Bent u geschrokken van de hoge transportkosten op uw energienota? En heeft u misschien een elektriciteitsaansluiting buiten de woning voor uw garagebox? Dat u in 2009 meer transportkosten moest betalen dan u gewend was, ligt volgens ConsuWijzer aan de invoering van het capaciteitstarief. Lees meer.

Wat is het capaciteitstarief? 
Vroeger waren de transportkosten voor een deel afhankelijk van uw energieverbruik. Bij een laag energieverbruik betaalde u minder transportkosten dan bij een hoog verbruik. Met het capaciteitstarief betaalt u nu een vast bedrag dat gebaseerd is op het gemiddelde verbruik van alle mensen die dezelfde aansluiting hebben als u. Met het capaciteitstarief zijn de kosten eerlijker verdeeld.

Aansluiting zonder verblijfsfunctie nu ook heffingskorting
Vanaf 2010 zijn de transportkosten voor uw garage-aansluiting weer vergelijkbaar met wat u betaalde in 2008. Dit komt omdat u vanaf 2010 ook een belastingvermindering voor elektriciteitsaansluitingen zonder verblijfsfunctie  krijgt. Dit bedrag is € 142,35. Deze zogeheten heffingskorting wordt automatisch in mindering gebracht op uw energierekening. Let op!  De hoge energierekening over 2009 voor de garage-aansluiting moet u helaas gewoon betalen.
 
Tip van ConsuWijzer: 'Verbruikt u weinig stroom in uw garagebox? Dan kunt u bijvoorbeeld stroom gebruiken van oplaadbare batterijen. U kunt dan de aansluiting opzeggen. De netbeheerder kan de aansluiting verwijderen. Hiervoor moet u betalen. Vraag uw netbeheerder wat het opzeggen van uw aansluiting kost.'

Voor elektriciteitsaansluitingen mét verblijfsfunctie (bijv. een eengezinswoning) is de heffingskorting € 379,16.

Zie ook: Belastingen op energieverbruik

Capaciteitstarief in 2010 per netbeheerder voor elektriciteit:
Cogas € 164,27
Delta € 164,37
Endinet € 129,47
Enexis € 126,19
Liander € 128,38
Rendo € 132,38
Stedin € 125,09
Westland € 171,84
 
Deze tarieven gelden voor een huishoudelijke aansluiting voor elektriciteit. Een huishoudelijke aansluiting is maximaal 3x25 Ampère.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.