Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

DTe kan energiebedrijf straks harder aanpakken

2 reacties Leestijd: 2 minuten

De toezichthouder op de energiemarkt DTe krijgt in de loop van dit jaar ruimere bevoegdheden.

Zo mag men energiebedrijven die niet hun verplichtingen nakomen, boetes opleggen. Verder wil minister Brinkhorst van Economische Zaken bekijken of de DTe het instrument ‘naming en shaming’ kan gaan gebruiken als zij bij bedrijven nalatigheden constateren. Hierdoor kan de toezichthouder  bedrijven in zekere zin publiekelijk aan de schandpaal nagelen.

De minister schreef dat gisteren ondermeer in een reactie op het jaarverslag van de NMa en DTe aan de Tweede Kamer.

Tijdens de presentatie van het jaarverslag vertelde Danielle Haenen, clustermanager Toezicht van DTe dat deze organisatie zich de komende tijd nadrukkelijker zal richten op toezicht van de kwaliteit van de netwerken. Verder wil de DTe zeer nauw toezicht houden bij het proces dat moet leiden tot de opening van de totale energiemarkt op 1 juli 2004.

“Wij zien voor onszelf in dat proces drie verschillende taken weggelegd. De eerste is het geven van voorlichting en advisering tot de openingsdatum zich aandient. Ook zullen we in deze periode de sector zeer nauwkeurig monitoren. De tweede is die van loketfunctie voor alle betrokkenen als de marktopening daar is. Tevens gaan we vanaf dat moment de tarieven en kwaliteit van de geleverde diensten zeer nadrukkelijk monitoren. Verder houden we steekproeven en voeren we audits uit om de energiebedrijven te controleren”, vertelde Haenen.
“En als derde taak ziet de DTe een nadrukkelijke rol om streng op te treden waar dat nodig is. Op dit moment kunnen wij dat al via bindende aanwijzingen en een last onder dwangsom. Maar zoals de minister heeft laten merken wil hij ons instrumentarium uitbreiden met onder meer de boete. Dit laatste instrument vinden wij belangrijk omdat je hiermee snel en efficiënter kunt optreden. Met name in conflicten over het switchen van klanten moet je snel kunnen handelen”, vindt Haenen.

bron: Energiemanagement.net

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 22 april 2021

Reacties (2)

Geplaatst door: Meekel N.P.M. ()

L.S., Hoe kan ik in het bezit komen van de "wetten"cq "regels"waaraan een energieleverancier zich moet houden,en vanaf wanneer zijn die van toepassing.
Bijv.Het eigenhandig opvoeren van de meterstanden,of twee aansluitingen op één adres.Is een overeenkomst vplicht tussen een energieleverancier en afnemer verplicht ?
Energieleveranciers leveren geen energie.Wie is dan verantwoordelijk voot het goed functioneren van de meters?

Geplaatst door: G.M. Chiaro ()

geachte heren,
ik heb een vraag over Greenchoise, ik heb een contract aangegaan met Greenchoise voor het leveren va gas en elektra tegen een variabel tarief. Op het contract was niet vermeld de duur van hun aanbieding, achteraf krijg ik de afrekening met vermeld van een tarief voor gas, op mijn vraag naar uitleg, geen reactie, wel dreigen over sluiting.
Na vele brieven en e-mailen kreeg ik eerst te horen dat de aanbieding geldigt tot eind december 2010, de prijs was tot stand gekomen door een ingenieus berekening dat naar mijn menie niet klopt, laatst e-mail van Greenchoise delen zij mij mede dat de aanbieding echt tot eind februari was, maar de berekening klopt nog steeds niet, wand 5 winter manden zijn duur dan 7 lenten/ zomer manden.Bij deze vraag ik uw reactie cq tusenpersoon.
Hoogachtend,

G.M. Chiaro

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.