Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Toezichthouder ondersteunt duurzame windenergie op zee

door Jeanet Woldring

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft regels opgesteld om te bepalen hoe hoog de inkomsten mogen zijn van de beheerder van het toekomstige elektriciteitsnet op zee.

Met dit net worden de windmolenparken op zee aangesloten op het land. De minister van Economische Zaken zal naar verwachting TenneT aanwijzen als beheerder van het net op zee. 

Windenergie.jpg

Duurzame energie

Het kabinet wil 3500 MW aan extra windvermogen voor de kust van Zeeland, Noord-Holland en Zuid-Holland laten bouwen. Dit draagt bij aan zijn beleid om in 2023 16 procent van de energie hernieuwbaar te laten zijn. Het ontwerpbesluit van ACM bevat regels voor de vergoeding van de kosten die gemoeid zijn met de aanleg en het beheer van het net op zee.

Windparken op zee

De toezichthouder geeft duidelijkheid en zekerheid aan de beheerder van het nog te bouwen net op zee. ACM kan eind 2016 een besluit nemen over de toegestane inkomsten van de netbeheerder. De inkomsten verkrijgt de netbeheerder naar verwachting uit een subsidie van de minister van Economische Zaken. Voor zover die subsidie niet toereikend is, worden de inkomsten verkregen via de transporttarieven van het landelijk hoogspanningsnet.

Afschrijving in 20 jaar

Voor de afschrijving van het net op zee heeft ACM gekozen voor een termijn van 20 jaar. Daarmee sluit zij aan bij de huidige plannen voor een net op zee die van dezelfde termijn uit gaan. Samen met de reguleringsperiode die op vijf jaar is gesteld, biedt de toezichthouder hiermee duidelijkheid en zekerheid aan de netbeheerder. Als er in de toekomst concrete plannen zijn om het net op zee langer dan 20 jaar te gebruiken, kan ACM de afschrijvingstermijn zo nodig verlengen bij een volgende reguleringsperiode.

Het definitieve besluit volgt in het najaar.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.