Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Transport gas en stroom volgend jaar iets goedkoper

door Jeanet Woldring

Consumenten gaan komend jaar iets minder betalen voor het transport van elektriciteit en gas van hun regionale netbeheerder. Ook in 2014 en 2015 daalden de transporttarieven. Afhankelijk van je netbeheerder daalt het maximumtarief komend jaar gemiddeld met zo'n 6 euro. De netbeheerkosten bedragen zo'n 400 euro per jaar en zijn niet afhankelijk van je energieverbruik.

Regionaal transport van elektriciteit en gas

De tarieven voor het transport van stroom stijgen licht met 0,56 procent, terwijl de kosten voor transport van gas met 5,55 procent dalen. Hierdoor valt de gecombineerde elektriciteits- en gasrekening voor transporttarieven volgend jaar lager uit. Het maximumtarief verschilt per netbeheerder.

Wat zijn transporttarieven?

Transporttarieven maken onderdeel uit van de netbeheerkosten, ook wel transportkosten genoemd. Je energieleverancier brengt netbeheerkosten in rekening namens de netbeheerder. Deze post is een verzameling van een aantal tarieven:

- Periodieke aansluitvergoeding

De netbeheerder maakt kosten voor het in stand houden van je aansluiting. Dit heet 'de periodieke aansluitvergoeding'. Het is een vast bedrag en verschilt per netbeheerder. ACM (Autoriteit Consument & Markt) bepaalt het bedrag. De naam van deze vergoeding kan verschillen. ‘Vastrecht aansluiting’, of ‘aansluittarief’ zijn ook termen die voor deze vergoeding worden gebruikt.

- Capaciteitstarief en vastrecht

Het capaciteitstarief wordt in rekening gebracht voor het transport van gas en elektriciteit. De hoogte ervan is afhankelijk van de capaciteit van je aansluiting. Het is een vast bedrag en verschilt per netbeheerder. Met de opbrengsten betaalt de regionale netbeheerder het onderhoud van het energienetwerk.

Het vastrecht is een vast bedrag dat je per maand betaalt voor de andere kosten van de netbeheerder. Bijvoorbeeld administratiekosten.

Het capaciteitstarief is een vast bedrag en verschilt per netbeheerder. ACM (Autoriteit Consument & Markt) bepaalt het bedrag.

- Meettarief

Je betaalt voor het gebruik en het beheer van je energiemeter. En voor het verschaffen van toegang tot meetgegevens. Dit houdt met name in dat je netbeheerder je meterstanden doorgeeft aan je energieleverancier. Met deze gegevens kan je energieleverancier je energierekening opmaken.

Dit staat dan op je energienota vermeld als ‘meettarief’. Je energiemeter is in beheer van je netbeheerder. Je betaalt het meettarief aan je energieleverancier. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt elk jaar de meettarieven voor elektriciteit en gas vast.

Wil je weten wie de netbeheerder is in jouw regio, kijk dan op de website www.eancodeboek.nl

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.