Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Transporttarieven 2004: Friezen gaan meer betalen, Limburgers minder.

Ongeacht de stroomleverancier, die u gekozen heeft of zult kiezen, blijft u altijd gebonden aan uw huidige netbeheerder. U zit vast aan zijn kabel en dat verandert niet. U betaalt aan de netbeheerder een vergoeding voor gebruik en onderhoudskosten van het netwerk. De tarieven worden gecontroleerd door de onafhankelijke toezichthouder op de energiemarkt, de Dte.Hoewel u niet kunt overstappen naar een andere regio, is het ook wel eens nuttig om netbeheerders c.q. regio's te vergelijken,

Dte heeft onlangs de door de netbeheerders ingediende tarieven voor netwerkbeheer  voor 2004 goedgekeurd. Wat valt er op? Zo kan men o.a. constateren dat klanten van Essent Netwerk Friesland in 2004 30% duurder uit zijn t.o.v. de 2e helft van 2003. Dit klinkt wellicht vreemd, maar het is wel degelijk te verklaren.

Als onafhankelijke toezichthouder in de energiemarkt heeft de Dte bevestigd dat enkele netbeheerders jarenlang te weinig aan netwerkkosten in rekening hebben gebracht. In dit licht bezien staan zij deze netbeheerders toe die misgelopen inkomsten in 2004 te compenseren waardoor er dergelijke grote stijgingen in de tarieven hebben plaatsgevonden.

Toch zijn er ook positieve veranderingen in de tarieven. Zo gaan klanten van Eneco ongeveer 12% minder voor het transport van stroom betalen. Bij de berekening van al deze verschillen is uitgegaan van een huishouden dat 3.000 kWh per jaar verbruikt.

De mensen in Brabant gaan in 2004 een fractie meer betalen bij Essent Netwerk Brabant. De buren uit Limburg, klanten die aangesloten zijn via Essent Netwerk Limburg, profiteren juist weer van de grootste verlaging in transporttarieven van maar liefst 25%.

Nogmaals: de veranderingen van prijzen voor transporttarieven zijn onontkoombaar aangezien een klant geen keuze heeft in zijn netwerkbeheerder omdat dit geografisch wordt bepaald.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.