Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Transporttarieven stijgen met 1,4%

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de maximum tarieven voor het transport van gas en stroom vastgesteld. Dit zijn de tarieven die de regionale netbeheerders vanaf 1 februari 2007 aan hun klanten maximaal in rekening mogen brengen voor het transport van gas en stroom.

De tarieven voor het transport van elektriciteit stijgen volgens de toezichthouder in 2007 ten opzichte van 2006 met gemiddeld 2,1%. Die voor gas dalen met gemiddeld 0,2%.  Gecombineerd stijgen de tarieven met 1,4%, wat volgens de NMa gelijk is aan de inflatie die netbeheerders wettelijk in hun tarieven mogen verwerken.

Iedere netbeheerder is verplicht jaarlijks voor 1 oktober tariefvoorstellen in te dienen bij Directie Toezicht Energie (DTe), onderdeel van de NMa dat toezicht houdt op de energiemarkten.

De tarieven verschillen per netbeheerder. Er zijn 13 netbeheerders voor gas in Nederland, inclusief landelijke netbeheerder Gas Transport Services. En er zijn 11 elektriciteitsnetbeheerders, inclusief de landelijke netbeheerder Tennet.

De toezichthouder heeft ook de tarieven van landelijk netbeheerder Tennet vastgesteld. De transporttarieven van Tennet zijn met maar liefst 35% gestegen. Verder brengt de organisatie ook nog kosten in rekening voor zogenoemde systeemdiensten. De tarieven hiervan zijn met 10% gestegen.

Zoals u op deze website meer kunt lezen, bent u niet vrij in het kiezen van een netbeheerder. De zogeheten transportkosten, ook wel netwerkkosten genoemd, zijn wel onderdeel van uw energienota, maar u kunt er niet op besparen. Dit, in tegenstelling tot de leveringskosten, waarin u vrije keus heeft. De transportkosten worden dan ook niet meegenomen in de vergelijking, de energiebelasting evenmin. Doordat het verschil in leveringskosten nog nooit zo hoog geweest is als nu, is overstappen op een goedkopere leverancier in stroomversnelling geraakt.

 

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.