Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Einde aan onleesbare en onbegrijpelijke energierekeningen

door Jeanet Woldring

De tijd van onleesbare en onbegrijpelijke energierekeningen is voorbij. Consumenten krijgen voortaan een begrijpelijke factuur waarop zij hun tarieven kunnen controleren. Dat komt doordat  energieleveranciers zich nagenoeg allemaal houden aan de Richtlijn energierekening voor consumenten 2010 van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Gaslicht.com in samenwerking met Vereniging Eigen Huis onder 20 energieleveranciers.

Begrijpelijker en beter controleerbaar
Tot op heden gebruiken energiebedrijven ieder hun eigen terminologie en wijze van opstellen van de rekening. In de richtlijn van de NMa staat omschreven welke informatie een energierekening tenminste moet bevatten en hoe de consument minimaal inzicht kan worden geboden in de berekening van de energieprijzen. Gebleken is dat de consument in één oogopslag een overzicht met de belangrijkste gegevens wenst. Hij wil vooral een begrijpelijke en juiste energierekening waarop hij zijn tarieven kan controleren. 

Wat houdt de richtlijn in?
Energiebedrijven moeten vanaf 1 januari volgend jaar de consument een uitgebreide of een beknopte energierekening aanbieden met begrijpelijke, uniforme informatie. Zo moeten niet alleen leveringstarieven en de verschuldigde energiebelasting apart worden weergegeven, maar ook netwerkkosten worden getoond. Wie een beknopte rekening ontvangt, kan een uitgebreide opvragen met daarin een specificatie over de opbouw van de energiekosten en het verbruik. Daarnaast moet de leverancier aanvullende informatie kunnen verstrekken waardoor men de bedragen op de nota kan narekenen. Energiebedrijven die op 1 januari 2011 hun nota's daadwerkelijk hebben aangepast, komen met deze vermelding in de EnergieWijzer op ConsuWijzer.

Beknopt of uitgebreid
Hierop vooruitlopend heeft Gaslicht.com alle energieleveranciers gevraagd of en in hoeverre zij zich nu al aan de richtlijn houden en of zij standaard de uitgebreide versie aanbieden.  “Het blijkt dat op één na alle bedrijven hun energierekening nu al hebben aangepast”, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com. Bovendien stuurt het merendeel een uitgebreide factuur en biedt een aantal leveranciers de mogelijkheid  van een online dossier waar inzicht wordt geboden in de berekening van de gemiddelde tarieven. Hierdoor kunt u de tarieven goed vergelijken met de tarieven die uw energieleverancier heeft aangeboden of die in de contractbevestiging staan. 

Een andere positieve ontwikkeling is dat steeds meer leveranciers hun online dienstverlening uitbreiden. Zo kunnen klanten van Essent, Eneco, Energie:direct en Greenchoice de uitgebreide versie van de jaarrekening en hun historisch verbruik online inzien. “En wat is er nou mooier dan op elk moment wanneer het jou uitkomt, je gegevens te kunnen inzien en wijzigen zonder te hoeven wachten op de klantenservice via telefoon of mail”, vervolgt de eigenaar en oprichter van diverse vergelijkingssites.

Gaslicht.com criteria 
De wijze van facturering is een van de Gaslicht.com criteria en maakt onderdeel uit van de prijs/kwaliteit score. Wie voldoet aan de richtlijn krijgt een hoger cijfer waarbij een uitgebreide factuur dubbel gewaardeerd wordt. Achterliggende gedachte is dat de beknopte factuur weliswaar aan de minimumeisen voldoet, maar veel te summier is om de tarieven te controleren. Laat staan dat consumenten rekeningen kunnen vergelijken bij een switch van energieleverancier, hetgeen wel een van de uitgangspunten is. 
 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.