Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vanaf 1 augustus één energierekening

door Jeanet Woldring

Vanaf 1 augustus ontvangen alle huishoudens en kleinzakelijke klanten een gecombineerde energierekening. Vanaf dan worden de netwerkkosten altijd in rekening gebracht door de energieleverancier en niet langer door de netbeheerder. U heeft  vanaf deze datum alleen nog met uw leverancier contact over meterstanden.

Meeste huishoudens al één rekening

Zo’n 90 procent van de huishoudens en kleinzakelijke klanten ontvangt al één rekening voor zowel netwerkkosten als gebruikskosten. Zo’n 10 procent ontvangt aparte rekeningen; van de netbeheerder voor de netwerkkosten en van de energieleverancier voor de verbruikskosten.

Vanaf 1 augustus ontvangt elk huishouden of kleinzakelijke klant één gecombineerde energierekening van de energieleverancier. Op deze rekening staan zowel de verbruikskosten als de netwerkkosten. De energieleverancier verrekent de netwerkkosten met de netbeheerder. U wordt hierover door de netbeheerder en de energieleverancier nader geïnformeerd, wanneer de wijziging voor u gevolgen heeft.

U ontvangt nog twee facturen?

Ontvangt u nu twee facturen en gaat u in de laatste week van juli overstappen van energieleverancier, dan kan het zijn dat u iets later dan gebruikelijk bericht ontvangt van de nieuwe leverancier. Dat komt omdat de gehele energiemarkt op hetzelfde moment overstapt op het leveranciersmodel. De nieuwe systemen en processen zijn echter zorgvuldig getest, zodat u er weinig tot niets van zult merken.

Inzichtelijker

De gecombineerde energierekening moet de energiekosten beter inzichtelijk maken en het betalingsproces vergemakkelijken. Door de wettelijke regels en de administratieve systemen gelijktijdig op 1 augustus in werking te laten treden, kunnen de leveranciers en netbeheerders garanderen dat u probleemloos de factuur ontvangt. 

Rolverdeling energieleverancier en netbeheerder

Vanaf 1 augustus 2013 is de energieleverancier het aanspreekpunt voor vragen en opmerkingen over de factuur. De regionale netbeheerder is en blijft overigens eerste aanspreekpunt voor wijzigingen aan de energieaansluiting, het doorgeven van storingen via het Nationaal storingsnummer 0800 9009, de gas- en elektriciteitsmeter en de transportovereenkomst.

Oorspronkelijke invoering 1 april

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de gecombineerde energierekening al op 1 april te laten ingaan. De marktpartijen concludeerden toen echter dat als gevolg van vertraging er te weinig tijd over was om de nieuwe processen en systemen zorgvuldig te testen. Door de invoeringsdatum op 1 augustus te zetten, is voorzien in de benodigde tijd.

Heeft u vragen, neemt u dan gerust contact op met onze servicedesk (0342-411350).

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.