Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vergelijkingssites handig hulpmiddel voor juiste keuze

Energieprijsvergelijkingssites kunnen een handig hulpmiddel zijn bij het maken van een juiste keuze voor een energiecontract. Bovendien zijn daar doorgaans de beste acties en kortingen te vinden. De informatie op de sites is echter niet altijd volledig en begrijpelijk. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Consumentenautoriteit onder dertien prijsvergelijkers. In het najaar stelt de toezichthouder een vervolgonderzoek in met ‘mystery shoppers’.

Benergy, eigenaar van Gaslicht.com, Energiewereld en Totaalwijzer, juicht dit initiatief van harte toe. Het zou goed zijn wanneer onderzoek jaarlijks plaatsvindt. De laatste keer was in 2007 waarbij bleek dat consumenten volledig kunnen vertrouwen op onze vergelijkingen.

Er is gekeken naar sites die de kosten voor stroom en gas vergelijken voor consumenten. De prijsvergelijkingen op sites van de energiebedrijven zelf zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Informatie kraakhelder
De NMa en de Consumentenautoriteit vinden dat informatie op prijsvergelijkers kraakhelder moet zijn. Dat is nog niet altijd het geval volgens de onderzoekers. Prijsvergelijkers moeten bijvoorbeeld duidelijker zijn over de actietarieven. Daarom kijkt de NMa later dit jaar opnieuw naar de informatie op de prijsvergelijkers.

Waarschuwingsbrief
Prijsvergelijkers zijn voor het maken van een juiste vergelijking en het verstrekken van correcte informatie afhankelijk van informatie van de energiebedrijven. Daarom zijn zij gezamenlijk verantwoordelijk voor de noodzakelijke verbeteringen in de informatieverschaffing. De NMa heeft energiebedrijven een waarschuwingsbrief gestuurd. Zij kondigt daarin tevens aan strikt toe te zien op de naleving van de zogenaamde Richtsnoeren Informatieverstrekking energieleveranciers.

Mystery shoppers
Als onderdeel van het onderzoek hebben ‘mystery shoppers’ vijf contracten via een energievergelijkingssite afgesloten. Zij zien in driekwart van de gevallen een verschil tussen het contract dat zij ontvangen en het contract dat zij dachten te hebben afgesloten. In de meeste  gevallen blijkt dat de weergave van de totale kosten wel klopt. In zo’n 20 procent van de gevallen is echter daadwerkelijk een verschil geconstateerd. 'Het criterium correctheid telt zwaar voor de NMa en de Consumentenautoriteit, juist omdat de aanbiedingen van energiebedrijven zo ingewikkeld zijn. Het onderzoek met de ‘mystery shoppers’ wordt daarom al dit najaar herhaald', aldus de NMa.

Vijf criteria
In het onderzoek hebben de NMa en de Consumentenautoriteit de dertien prijsvergelijkingssites beoordeeld op vijf criteria: correctheid, onafhankelijkheid, informatievoorziening, volledigheid en duurzaamheid. Het onderzoek is uitgevoerd onder alle sites waarop consumenten direct kunnen overstappen.

De meeste prijsvergelijkers hebben bij de beoordeling op de meeste criteria een voldoende tot goed resultaat behaald. Bij alle prijsvergelijkers is er echter nog ruimte voor verbetering.

Bron: ACM

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.