Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Verwijderingsbijdrage op spaarlamp

Vanaf zaterdag 13 augustus  wordt de spaarlamp belast met een verwijderingsbijdrage. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is daar woedend over. Dit meldt de Telegraaf.

De RND vindt dat fabrikanten het niet kunnen maken om de extra kosten op de consument af te wentelen. Daarnaast wil men niet dat kapotte spaarlampen en tl-buizen voortaan in de winkel kunnen worden ingeleverd.

Volgens de winkeliers worden er in Nederland jaarlijks dertig miljoen spaarlampen en tl-buizen verkocht. Per lamp zal een verwijderingsbijdrage worden gevraagd van 30 cent. Een armatuur zal worden belast met 1,16 euro.

Het ministerie van VROM stelt dat het om Europese regelgeving gaat, die eigenlijk vorig jaar al van kracht had moeten worden. Toen heeft de branche uitstel gekregen omdat ze er niet klaar voor was. Europa wil niet meer dat de chemische stoffen op de vuilnisbelt belanden. Overigens verwacht het ministerie niet dat consumenten om deze regeling spaarlampen links zullen laten liggen.

Op de website van VROM is nog geen informatie te vinden over de verwijderingsbijdrage op spaarlampen. Een zoekopdracht verwijst naar het dossier Recycling.


Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.