Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vlaamse energiemarkt per 1 juli 2003 vrij

Vlaamse huishoudens kunnen sinds gisteren, 1 juli zelf hun energieleverancier kiezen. Vlaanderen loopt daarmee precies een jaar voor op Nederland, waar de markt op 1 juli 2004 vrij is.

Test-Aankoop, de Consumentenbond van België, is echter ontevreden over de voorbereiding, die rommelig genoemd wordt. Lange tijd was er in Vlaanderen onduidelijkheid over de prijzen en leveringen. Brieven van de Vlaamse overheid aan burgers zouden misleidende informatie bevatten. Wie meteen per 1 juli wilde overstappen, had dat uiterlijk eind mei moeten regelen. Mede door deze 'misleiding' zijn volgens de consumentenorganisatie tot op heden slechts 25.000 Vlamingen van de potentiële 3 miljoen Vlaamse huishoudens geswitcht. De voormalige monopolist Electrabel voorziet daardoor nog steeds vrijwel iedereen van stroom.

Het grootste probleem was dat de nieuwe energieaanbieders lange tijd niet wisten hoeveel ze moesten betalen voor het gebruik van het openbare elektriciteitsnet. Daardoor konden ze moeilijk offertes maken voor een consumenten all-in prijs: stroom plus transport.

Niet alleen de stroommarkt, ook de gasmarkt is vanaf 1 juli j.l. vrij. Door onduidelijkheid over het gastransport is hier echter nog niemand van leverancier gewisseld.

De nieuwkomers, waaronder de Nederlanders Nuon en Essent (onder de naam Wattplus), willen ondanks het haperende begin van de liberalisering toch proberen minstens 20% van de klanten over te nemen. Nuon heeft inmiddels ook een voorzichtig begin gemaakt met eigen stroomproductie in België. Het bedrijf doet mee aan een groot windmolenpark in de haven van Antwerpen.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.