Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vloeibare energie komt per schip naar Nederland

Stroom kan nu ook per schip worden vervoerd. Een sprookje? Nee, het kan écht, verzekert onderzoeksinstituut TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie uit Apeldoorn. Straks vaart de stroomboot tussen IJsland en Nederland.

Kun je stroom opslaan? Niet een klein beetje in een batterij, maar genoeg om een hele stad te verlichten? Duizenden deskundigen hebben hun hersens vergeefs gepijnigd over die vraag. Het antwoord komt uit Apeldoorn van onderzoeksinstituut TNO MEP (Milieu, Energie en Procesinnovatie).

„Het kan“, zegt ir. Petra de Boer, projectleider van het onderzoek. Wellicht pendelt de stroomboot eerdaags tussen IJsland en Nederland. Alle klassieke gedachten over elektrotechniek moeten overboord, want hier gaat het over elektrochemie en flow-accu’s.

Stroom wordt elektrochemisch in gigantische accu’s opgeslagen in elektrolyt. Dat is een vloeistof die energie kan ’vasthouden’. Het elektrolyt wordt in een grote tanker geladen en per schip naar Nederland vervoerd.

Daar wordt in eenzelfde accu als in IJsland het elektrolyt weer ontladen waarbij stroom vrijkomt. Voordeel is dat de energiewaarde van ’vloeibare stroom’ nauwelijks afneemt tijdens transport of opslag.

IJsland is uitgekozen omdat daar grote hoeveelheden goedkope stroom uit aardwarmte worden opgewekt. Bovendien is er veel overcapaciteit.

Bij ’vloeibare stroom’ beperken de investeringen zich tot de bouw van grote flowaccu’s (ter grootte van een olie-opslagtank) in IJsland en Nederland en voor het vervoer aangepaste tankers. Volgens De Boer is het rendabel om ’vloeibare stroom’ zo ver van huis te halen. TNO MEP wil de stroom inzetten voor de piekvraag in Nederland.

Dat zijn de momenten dat de meeste stroom wordt verbruikt. Dan is de stroom erg duur. „Als we de prijzen van de afgelopen twee jaar op de piekmarkt bekijken, dan is ons plan haalbaar“, zegt De Boer. Sindsdien zijn de piektarieven alleen maar gestegen.

Het rendement van vloeibare stroom wordt sterk bepaald door de kwaliteit van de elektrolyt. Hoe meer energie die per kilo kan opslaan, hoe aantrekkelijker het wordt. De kosten, die sterk afhankelijk zijn van het gekozen concept, variëren van twintig tot vijfendertig cent per kilowattuur.

Bovendien geldt: hoe vaker de elektrolyten worden gebruikt, hoe goedkoper het wordt. Elektrolyten zijn duur, zegt Petra de Boer. Ze vormen de grootste kostenpost.

Vanadium is een veel gebruikte component met een relatief gunstig energierendement. „Er zijn betere elektrolyten met een hogere energiedichtheid, maar die zijn nog te duur.“ TNO MEP ziet ook een markt voor ’vloeibare stroom’ bij windparken. De wind waait zo grillig dat soms moeilijk te voorspellen is wanneer de molens stroom opwekken.

Opslag maakt de windmolens rendabeler. Bovendien kunnen energiebedrijven hun eigen overcapaciteit voortaan opslaan.

TNO MEP heeft al met de energiebedrijven gesproken over de ’vloeibare stroom’. Volgens Petra de Boer zijn ze erg geïnteresseerd. „Nu bespeur je een afwachtende houding. Ze vinden dat het nog teveel in het beginstadium verkeert. En meestal komen ze pas in beeld als het allemaal wat duidelijker is geworden.“

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.