Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Waar komt je groene of grijze stroom vandaan?

door Jeanet Woldring

Bij veel energieleveranciers kun je kiezen uit 2 soorten elektriciteit: grijze stroom en groene stroom. Steeds meer mensen kiezen voor duurzame energie. Groene stroom is milieuvriendelijk en grijze stroom is minder milieuvriendelijk. Maar hoe weet je nou waar jouw stroom vandaan komt?

Hoe groen of grijs is mijn stroom?

Aan de kleur kun je niet zien of je groene of grijze stroom hebt. Hoe dan wel? 

Stroometiket

Je energieleverancier stuurt je informatie over het soort stroom die je het afgelopen jaar hebt gekregen. Deze informatie staat in het zogenaamde stroometiket. Jouw leverancier moet ieder jaar uiterlijk op 1 mei het stroometiket van het voorafgaande jaar op zijn website plaatsen. Ook zit het bij je jaarafrekening.

Op het stroometiket staat waar je stroom het voorgaande jaar vandaan kwam. Je kunt dus zien of je energieleverancier je echt groene stroom leverde. Hij moet ook laten zien wat de bronnen waren van de totale levering van zijn bedrijf. Dit kunnen groene en grijze bronnen zijn. Zo weet je hoe ‘groen’ het hele bedrijf is. 

De groene stroom die volgens het stroometiket van je energieleverancier is geleverd, moet overeenkomen met de zogeheten Garanties van Oorsprong. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert dit.

Grijze stroom

Vanaf 2020 moeten leveranciers naast de groene stroom ook de bronnen van grijze stroom onderbouwen met certificaten. Grijze stroom is stroom die opgewekt is uit fossiele bronnen zoals steenkool en gas. De ACM gaat dan ook het grijze deel van het stroometiket controleren.

Op Energiewereld kun je energie vergelijken van alle leveranciers op o.a. de soorten groene stroom die ze aanbieden, zoals waterkracht, biomassa ,windkracht en zon. Wil je geen stroom uit biomassa of alleen groene stroom uit Nederland? Gebruik daarvoor de filters daarvoor in onze vergelijker.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden