Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Warmetruiendag goed voor milieu, maar bespaart nauwelijks energiekosten

door Jeanet Woldring

Warmetruiendag-2017.jpgWarmetruiendag bespaart energie, maar nauwelijks energiekosten. Dat blijkt uit een berekening van Gaslicht.com in het kader van Warmetruiendag. Volgens het zusje van Energiewereld.nl levert de verwarming een dag lang een graadje lager zetten slechts 37 eurocent op. Toch juicht Ben Woldring het initiatief toe dat mensen bewust omgaan met energie.

Goed voor het milieu

De warme trui is goed voor het milieu, maar je merkt het niet in je portemonnee. Op initiatief van het Klimaatverbond Nederland en Greenchoice worden Nederlanders uitgenodigd om deze dag een warme trui aan te trekken en de verwarming een graad lager te zetten. Volgens de organisatie verlaagt dit het energiegebruik met 6 procent en komt er 6 procent minder CO2 vrij.

Vaste kosten

Zes procent minder energie betekent echter niet 6 procent van de energierekening af, laat Gaslicht.com zien. Met een gasprijs van 61 cent per m³ en een gemiddeld dagelijks gebruik van 10 m³ gas per dag levert Warmetruiendag 37 cent op. Een gemiddeld huishouden zou ook als de verwarming structureel een graad lager gaat, op een bescheiden besparing uitkomen. Op jaarbasis zou dit 57 euro schelen, oftewel 3,2 procent.

Waarom zo weinig?

Dat dit minder is dan 6 procent wordt toegeschreven aan vaste leveringskosten, netbeheerkosten en stroomkosten die niet dalen door minder stoken. De vergelijkingssite becijferde dit op basis van families met een gemiddeld energieverbruik van 3500 kWh en 1500 m³ die hier een variabel tarief voor onbepaalde tijd voor betalen. De berekening is gebaseerd op het gemiddelde variabele tarief van de drie grote energieleveranciers: Essent, Nuon en Eneco.

Vergelijken en overstappen

Volgens de vergelijkingssite is de grootste besparing op energiekosten nog altijd te realiseren met energie vergelijken en overstappen. Wie dat doet, is bij een gemiddeld verbruik op jaarbasis 302 euro goedkoper uit. Trek je daarbij ook nog een warme trui aan en zet je de verwarming structureel lager, dan valt de energierekening 357 euro lager uit. Dat komt neer op een besparing van 20,4 procent. 

Zoden aan de dijk

Het is niet de eerste keer dat het klimaatinitiatief kritiek krijgt, schrijft Ensoc. Duurzaamheidsadviseur Huibert Spoorenberg rekende in 2015 uit dat de verwarming een winterseizoen lang een graad lager zetten 16 euro oplevert. 'Dat is weinig, maar dat betekent niet dat minder stoken in de winter geen zoden aan de dijk zet: afhankelijk van hoe streng de winter is, is er voor het verwarmen van gebouwen in Nederland 20 tot 25 procent van het totale primaire energieverbruik nodig, zo’n 700 PJ.'

Gordijnen dicht

Volgens de adviseur zorgt Warmetruiendag op huishoudelijk niveau voor een hoop discomfort terwijl de financiële besparing te verwaarlozen is. 'Als iedereen echter meedoet, kan een lagere thermostaat wel een grote CO2-besparing bieden'. Spoorenberg adviseert om toch vooral ’s avonds de gordijnen te sluiten. 'Dat bespaart minstens zoveel en levert direct een beter comfort op.'

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.