Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Wat betekent het regeerakkoord voor je energierekening?

door Jeanet Woldring 1 reactie

Op de dag van de duurzaamheid het 'groenste regeerakkoord ooit? Volgens sommige politici is dat zo, anderen vinden van niet. Kolencentrales dicht voor 2030, CO2-belasting voor bedrijven, aansluitplicht vervangen door warmterecht, minder gas winnen en meer wind op zee faciliteren. Maar wat zul jij hiervan merken op je energierekening? Wij zochten het uit.

Duurzaamheid

Uit de cijfers uit het regeerakkoord blijkt dat consumenten deze verduurzaming zullen merken in de portemonnee. Op Prinsjesdag kondigden we al een belastingverhoging aan van 70 euro. Het blijkt bijna het dubbele te zijn.

wat-verandert-er-na-het-regeerakkoord-groot (003).jpg

Meer energiebelasting betalen, minder terug 

De energiebelasting op stroom gaat een beetje omlaag (0,87 cent per kilowattuur), maar de belasting op gas stijgt fors (3,63 cent per kubieke meter). En aangezien gas de grootste kostenpost is op de energierekening, gaan we dat voelen. De regering neemt deze maatregel 'om de tarieven in verhouding tot de CO2-uitstoot beter in balans te brengen'.

Daarnaast wordt de heffingskorting (vermindering energiebelasting) verlaagd van 373 euro naar 311 euro. Dat betekent dat huishoudens volgend jaar 62 euro minder terugkrijgen van het Rijk. Het moet ervoor zorgen dat er een belastingopbrengst in het laatje komt van € 393 miljoen. Tenslotte is er nog de verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE) van zo'n 45 euro.

Gemiddeld stijgt energierekening 130 euro

Wat betekent dit voor je energierekening? Voor de gemiddelde consument met een jaarverbruik van3500 kWh stroom en 1500 m3 gas betekent dit een verlaging op de belasting op stroom van 30 euro, maar een verhoging op gas van 54 euro. Omdat er ook 62 euro minder belastingteruggaaf is, zal dit leiden tot een totale kostenstijging van ruim 130 euro (54 + 62 + 45 -30). 

Salderingsregeling

In het regeerakkoord staat dat de salderingsregeling voor mensen met zonnepanelen in 2020 zal worden omgevormd in een nieuwe regeling. 'De verwachting is dat de kosten van zonnestroom zullen dalen en met dezelfde middelen meer duurzaamheidswinst geboekt kan worden.' Het alternatief voor de salderingsregeling mag in 2020 213 miljoen euro kosten, en wordt in 2021 verder opgehoogd tot 240 miljoen. Over de uitwerking van de salderingsregeling wordt  inhoudelijk niks gezegd.

Energie vergelijken en overstappen 

Op energiebelasting kun je niet besparen, alleen als je minder stroom en gas verbruikt, betaal je ook minder belasting. Ook op de netbeheerkosten kun je niet besparen, hoeveel je betaalt hangt af van hoe groot je aansluiting is. Maar de energierekening kent ook kostenposten waar je wél op kunt besparen. Dat zijn de leveringskosten. Heb je een aflopend of variabel energiecontract? Dan kun je het beste zo gauw mogelijk energie vergelijken en overstappen. Daardoor profiteer je in de winter al van scherpere energietarieven. 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: L.A. Correia ()

Mijn woning is gasvrij en wordt volgens zeggen duurzaam verwarmd met stadsverwarming waarvan de leverancier monopolie heeft. Met het verhogen van de gasprijs, waar deze energievorm aan gekoppeld is, wordt deze duurzame regeling knap afgestraft. Is in het regeerakkoord hier rekening mee gehouden?

Opmerking van de redactie op 23-10-2017
Wij hebben hier niet direct iets over gevonden in het regeerakkoord. Het is inderdaad zo dat de warmteprijs gekoppeld is aan de gasprijs. Nu is het zo dat de belasting op gas inderdaad verhoogd zal worden. Het wachten is op de vaststelling van de maximumtarieven door de ACM om te zien wat dit voor de warmte zal gaan betekenen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.