Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Wie hoog woont, krijgt lagere gasrekening

door Jeanet Woldring

Inwoners van Zuid-Limburg gaan 33 euro per jaar besparen op hun gasrekening. Vanaf 1 januari aanstaande wordt het gemeten gasverbruik daar verlaagd. Het gaat om zo’n 3500 huishoudens die 200 meter of meer boven de zeespiegel wonen. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag besloten.

Wie hoog woont heeft een lagere luchtdruk. Onze gasmeters gaan uit van een normale luchtdruk zoals op zeeniveau. Hierdoor ontstaat in de hoogste gebieden in Zuid-Limburg een vertekend beeld van het gasverbruik. 

Henk Don, bestuurslid ACM: “De energiewaarde per kuub gas is daar lager en dus heb je iets meer gas nodig om bijvoorbeeld vlees te bakken of je huis te verwarmen. En dat mag de consument niet meer kosten.”

Door nieuwe regelgeving rond de temperatuurcorrectie van gasmeters uit juli 2013 is nu ook gekeken naar de invloed van de hoogte op de gasmeter (luchtdruk). ACM heeft nu een besluit genomen over het voorstel van de netbeheerders van elektriciteits- en gasnetten. 

Ook bewoners op andere hoger gelegen gebieden zoals de Utrechtse heuvelrug kunnen een lagere gasrekening tegemoet zien. Zo’n 30 duizend bewoners tussen 150 en 200 meter boven de zeespiegel kunnen per jaar rond 24 euro besparing verwachten, 80 duizend bewoners tussen 100 en 150 meter kunnen rond 17 euro besparing verwachten en tot slot besparen 125 duizend huishoudens die tussen 50 en 100 meter boven de zeespiegel wonen ongeveer 6 euro per jaar.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.