Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Wie overstapt, betaalt minder

Belgen die op een andere leverancier zijn overgestapt, betalen minder voor gas en licht. De vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt heeft voor een daling van de energieprijzen gezorgd. Dat concludeert de Vreg, de toezichthouder op de Vlaamse energiemarkt.

Op het ogenblik betaalt een gemiddeld Vlaams gezin dat met aardgas verwarmt, een jaarlijkse kostprijs die lager ligt dan het prijspeil van vóór de vrijmaking, op voorwaarde dat dit gezin actief een contract met een energieleverancier afsloot. 

De Vlaamse energiemarkt is sinds 1 juli 2003 vrijgemaakt, een jaar eerder dan de Nederlandse markt. Een ruime meerderheid, zo'n 55 % van de Vlamingen is inmiddels overgestapt op een andere leverancier.

Het maken van een vergelijking tussen de verschillende leveranciers kan -in tegenstelling tot de Nederlandse markt- alleen op de website van de Vlaamse reguleringsinstantie voor de elektriciteits- en gasmarkt. Via TV-spotjes en reclame in dagbladen probeert de Vreg mensen te overtuigen om gebruik te maken van de vergelijking en over te stappen.    

De eindafnemers in Vlaanderen zijn globaal goedkoper af dan in Wallonië, waar de vrijmaking uitgesteld is tot 1 juli 2007. De VREG concludeert daaruit dat door de liberalisering concurrentie tussen bedrijven ontstaan is en prijzen verlaagd zijn, al geldt dat voor gas pas sinds eind 2004.

Vreg: 'De afnemers die een actieve keuze maakten, betalen gemiddeld gezien een duidelijk lagere elektriciteitsprijs. Het verschil in prijs tussen de leveranciers onderling kan enorm hoog oplopen. Het is dus voor de eindafnemer belangrijk om de verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken alvorens een contract te sluiten en eenmalige kortingen kritisch te bekijken.'

Een soortgelijk advies zou ook aan de Nederlandse consument gegeven kunnen worden! Kijken, vergelijken en online aanmelden is middels enkele muisklikken mogelijk.

Klik hier voor meer informatie

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.