Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Windmolens vaker stil door gebrek aan wind

Windmolens produceren steeds minder stroom, omdat het minder waait in ons land. 2003 was een absoluut rampjaar voor windenergie. Sinds 1986 werd er niet zo weinig stroom uit windkracht opgewekt. De productie lag vorig jaar 22 procent onder het langjarig gemiddelde.

Dat zegt Jaap Langenbach van Wind Service Holland uit het Friese Pingjum, uitgerekend op één van de meest stormachtige dagen van het jaar. Langenbach zegt dat er de laatste zeventien jaar 10 procent minder wind is.

Niet alleen Nederlandse, maar ook andere windmolenexploitanten in Duitsland, Spanje, Denemarken en Zweden hebben daar last van. Volgens Langebach verkeren sommige exploitanten in Duitsland daardoor in financiële moeilijkheden. Meteorologen en energiedeskundigen bestrijden de conclusies van Langenbach niet, maar brengen wel nuances aan. Jan Koeling van onderzoeksbureau Ecofys uit Utrecht beaamt dat de productie van windenergie relatief met 10 procent is gedaald, maar zegt dat oprukkende bebouwing en aangekoekt vuil op de rotorbladen evengoed een rol daarin kunnen spelen.

Directeur Harry Otten van Meteo Consult uit Wageningen zegt dat Nuon, exploitant van verschillende windparken in Europa, zich ongerust maakt over de ontwikkelingen. Bij Nuon was gisteren niemand beschikbaar voor commentaar.

Otten zegt dat uitgebreid statistisch onderzoek nodig is om de conclusie van Langenbach te staven. Tegelijkertijd sluit hij niet uit dat er de komende twintig jaar ‘een trend is naar minder windaanbod‘. "Misschien dat het broeikaseffect daar iets mee te maken heeft, maar met die conclusie moet je héél voorzichtig zijn."

Essent, dat diverse windparken exploiteert in Nederland en Duitsland, zegt dat de stroomopbrengst drie van de laatste vijf jaar beneden en twee jaar boven het gemiddelde lag. Conclusies verbindt Essent er niet aan.

Gisteren werd ook bekend dat op 25 kilometer van het strand van IJmuiden een windmolenpark komt van zestig turbines. Het windpark dat in 20 tot 25 meter diep water staat, is vanaf volgend jaar operationeel.

Dat heeft E-Connection, een projectontwikkelaar van windparken, gisteren gezegd. Directeur M. Kortenoever wijst erop dat het park aan belangrijke milieueisen voldoet: vrij uitzicht vanaf het strand en buiten de vogelroutes. Alle vergunningen voor bouw en exploitatie zijn rond.

Greenpeace en Stichting de Noordzee reageerden verheugd op de bouw van het nieuwe park. Greenpeace hoopt dat de overheid meer windmolenparken in de Noordzee toestaat.

Shell en Nuon zijn nog bezig met de ontwikkeling van een windmolenpark voor de kust van Egmond. Maar dat staat veel dichter bij land.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.