Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Windpark Borssele bijna 3 miljard goedkoper dan verwacht

door Jeanet Woldring

Borssele.jpgDe aanleg van het eerste grote windpark voor de kust van Borssele gaat naar verwachting 2,7 miljard euro minder kosten dan verwacht. Ook kan er bijna een kwart meer stroom worden opgewekt dan eerder werd gedacht. 

Doorbraak naar meer duurzame energie

'Het is wereldwijd nog niet eerder voorgekomen dat een windpark tegen zulke lage kosten kan worden gebouwd', aldus minister Kamp. Hij kondigde aan dat het Deense bedrijf Dong Energy het windpark bij Borssele mag aanleggen. In totaal brachten 38 bedrijven een bod uit. Door de scherpe concurrentie tussen de bedrijven die inschreven is de overheid nu minder subsidie kwijt aan het park. Kamp: 'Deze kostenreductie betekent een grote doorbraak in de transitie naar meer duurzame energie.'

Windenergie voor 1 miljoen huishoudens

Van de 700 megawatt die het windpark Borssele zal opleveren, kunnen een miljoen huishoudens van energie worden voorzien. Na de aanleg van dit windpark zullen de komende jaren nog vier andere windparken van ieder 700 megawatt volgen, ook voor de Zeeuwse, Noord- en Zuid-Hollandse kust. Deze vijf parken tezamen zullen in totaal 3500 megawatt aan energie leveren, genoeg voor ruim 5 miljoen huishoudens. Ter vergelijking: het grootste windpark ter wereld op dit moment is een windpark van 630 megawatt (London Array). Windparken die in 2015 gebouwd zijn in Europa waren gemiddeld goed voor 337.9 megawatt.

Proces-windenergie op zee.jpg

De overheid regelt alle voorwaarden om de windparken aan te kunnen leggen: waar ze precies komen te staan, de vergunningen en de aansluiting op het elektriciteitsnet. Ook stelt de overheid via subsidies geld beschikbaar aan bedrijven voor de aanleg van de parken. Het bedrijf dat het windpark het goedkoopste kan bouwen krijgt tegelijkertijd de subsidie én de vergunning om het windpark te mogen bouwen. Dit maakt de aanleg van de windmolens goedkoper. Eerder moesten bedrijven al in het bezit zijn van een vergunning voordat ze konden meedingen naar de subsidie en moesten ze zelf de elektriciteitskabel aan laten leggen. Deze taak neemt netbeheerder TenneT nu op zich.

Energieakkoord

De windmolens zijn nodig om de afspraken uit het energieakkoord te halen. Daarin is onder meer afgesproken dat 16 procent van alle energie in 2023 duurzaam moet worden opgewekt.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.