Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug

Terug naar het nieuwsoverzicht

Zeg 'nee' tegen telefonische verkopers en betaal niet

door Jeanet Woldring

Een scherp geprijsd energiecontract met een hoge cashback of een fraaie kortingsactie. Ook weleens een telemarketeer aan de telefoon gehad met een 'aantrekkelijk aanbod'? Zeg dan duidelijk NEE, hang op en betaal niet. Dat adviseert ConsuWijzer, het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Veel klachten over telefonische verkopers

In het eerste halfjaar van 2018 klaagden ruim 2000 consumenten over een problemen met incassopraktijken. Bij een groot deel ging het om telefonische verkoop, signaleert de toezichthouder. Consumenten die alleen hebben ingestemd met het ontvangen van informatie worden vervolgens sterk onder druk gezet om te betalen.  Volgens ConsuWijzer gaat het om telefoontjes van in het buitenland opererende oplichters.

Wat is er aan de hand?

Wat opvalt in de klachten is dat veel mensen mee hebben gedaan met een spelletje op internet, waar ze een prijs mee konden winnen. Als ze worden gebeld lijkt het net of ze gewonnen hebben, maar dat is niet zo. Wie zijn naam en telefoonnummer achterlaat en instemt met het ontvangen van informatie is de pineut.

Volgens ACM worden er zelfs opnames gemaakt van telefoongesprekken waarop een klant 'ja' zegt. Die worden gebruikt als pressiemiddel. De belangrijkste tip: zeg nee. "Door 'nee' te zeggen en niet te betalen voorkom je ellende. Tegelijk helpt het ons bij het oplossen van het probleem", zegt Evert Jan Hummelen van de ACM. 

Voorkom telefonische oplichting

  • Vul geen prijsvragen of enquêtes in op internet. Hiermee proberen malafide handelaren achter je telefoonnummer te komen. 
  • Geef geen toestemming voor het toesturen van 'vrijblijvende informatie'. Ook niet om er van af te zijn. 
  • Betaal niet als je nergens mee hebt ingestemd. Ook niet als het bedrijf je onder druk zet.

Overstappen via onafhankelijke vergelijker

Stap altijd over via onafhankelijke vergelijkingssites zoals Energiewereld.nl om het actuele aanbod te bekijken. Ook bij legale telefonische verkoop krijg je niet een volledig overzicht van energieleveranciers voorgeschoteld, bekijk daarom online welk energiecontract het beste bij je persoonlijke voorkeur past.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren