Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Zelf energie vergelijken vaak voordeliger dan energieveiling

door Jeanet Woldring

Energieveiling-Energiewereld-mannetje.jpgEnergieveilingen zijn hot. Organisaties van samen gas en stroom inkopen beweren dat het de 'beste energiedeal' oplevert. Toch is dit meestal niet het geval volgens Gaslicht.com, die de vijf laatste energieveilingen van 2016 onder de loep nam.

Aanbod via energievergelijker vaak voordeliger

Afgelopen kwartaal deden SloopdeCrisis, Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond, Groepsveiling en Collectief Spaargids mee aan een energieveiling. De 1-jarige contracten waren allemaal voordeliger via Gaslicht.com en Energiewereld.nl.

Het grootste verschil tussen het aanbod voor een gemiddeld huishouden op onze energievergelijkers en energieveilingen was maar liefst 129 euro. De 3-jarige contracten waren ook goedkoper via de vergelijkingssite, behalve het aanbod van Vandebron via de Consumentenbond. Dat was op jaarbasis circa 11 euro voordeliger dan het aanbod op de prijsvergelijkers 

Beperkte keuze

Het zijn vaak dezelfde energieleveranciers die een energieveiling winnen. En er zijn nog maar heel weinig energieleveranciers die er aan meedoen. Hierdoor hebben inschrijvers voor een energieveiling een beperkte keuze aan aanbod, omdat de voorselectie als het ware al is gemaakt. Toch doen veel consumenten aan een energieveiling mee omdat ze het gemakkelijker vinden en denken dat ze dan voordeliger uit zijn.

Dit berust op een misverstand, want overstappen via een energievergelijker is een fluitje van een cent en in een paar muisklikken geregeld. Dat overstappen kinderlijk eenvoudig is en slechts een administratieve handeling blijkt ook wel uit de beoordelingen op eKomi waar overstappers hun mening geven over de service van Energiewereld.nl.  

De beste energiedeal voor de organisatie zelf

Op radio en tv wordt veel reclame gemaakt voor energieveilingen. Vaak door partijen die ook een energievergelijker op de site hebben, zoals Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Waarom doen ze dat? De Consumentenbond is hier heel transparant over. Via de energievergelijker ontvangt de consumentenorganisatie € 14 per overstapper, terwijl de vergoeding voor een nieuwe klant via het energiecollectief € 46 bedraagt. 

Winnend aanbod goed vergelijken: appels met appels

Wij raden je aan om het aanbod van een energieveiling goed te vergelijken. Het beste is om dit te doen kort voordat het energiecontract wordt getekend. De aanbiedingen kunnen namelijk per dag/collectief verschillen. Dat is eenvoudig te controleren via onze energievergelijker, waarbij alle kosten worden meegenomen. Kijk bij het vergelijken naar de leveringstarieven per kWh stroom en per m³ gas, de vaste leveringskosten (vastrecht) en een eventuele welkomstpremie/korting. Verbruik je veel energie, dan kunnen lage leveringstarieven voordeliger zijn dan een hoge welkomstpremie. Kom je er niet uit? Onze servicedesk helpt je graag via 0342-411350 waarbij je deskundig te woord wordt gestaan. Chatten of WhatsAppen kan ook!

Lees meer over het verschil tussen energieveiling en prijsvergelijker

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.