Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Zie de zonzijde met zonnepanelen

door Els Werkman 9 reacties

Het lijkt voor veel consumenten de ideale manier van stroom opwekken: wat zonnepanelen op het dak en dan zelf energie opwekken. Maar als de zon fel schijnt, bent u misschien wel aan het werk, en verbruikt u niet alle stroom. En juist als het ’s avonds donker wordt, begint u weer met verbruiken – terwijl u geen stroom meer opwekt in het donker.

Niet verbruikte stroom
Stroom die u niet direct verbruikt, geeft u terug aan het netwerk. Dit heet terugleveren, en mag u onbeperkt doen: hier hoeft u niets voor te betalen. Sterker nog: voor stroom die u teruglevert, betalen leveranciers vaak een bepaald bedrag. Soms is dit een minimale vergoeding, soms is dit de kale prijs die u betaalt voor uw stroom. De kale prijs is dan de prijs zonder energiebelasting. Er zijn ook leveranciers die hier (nog) geen vergoeding voor geven.

Salderen
Gaat u stroom die u teruglevert, ook weer verbruiken, dan gelden er andere regels. U mag namelijk vanaf 1 juli 2011 tot 5000 kWh salderen. Dit betekent dat u, wanneer u bijvoorbeeld 3000 kWh opwekt en teruglevert, deze 3000 kWh ook weer kosteloos van het net mag gebruiken.

Dit is voordeliger dan een vergoeding voor uw opgewekte stroom krijgen: u hoeft bij salderen namelijk ook geen energiebelasting te betalen over wat u van uw energieleverancier afneemt. Op die manier kan de besparing al snel fors oplopen.

Het is wettelijk bepaald dat u in ieder geval tot 5000 kWh mag salderen. Er zijn echter leveranciers die verder gaan. Zo hebben Atoomstroom en Greenchoice geen salderingslimiet meer: mocht u meer dan 5000kWh terugleveren én verbruiken, dan kunt u dit tegen elkaar wegstrepen.

Vergoeding voor stroom
Stroom die u teruglevert, maar niet meer gebruikt, heeft u eigenlijk aan uw energieleverancier geschonken. Op dit moment is nog niet bij elke leverancier duidelijk of u voor deze stroom iets krijgt. Er zijn leveranciers die hiervoor een vergoeding geven, maar niet allemaal. Wilt u weten wat uw leverancier voor uw stroom betaalt, dan kunt u dit het beste bij uw leverancier navragen.

Meer info over teruglevering van energie vindt u op ConsuWijzer

Zie ook zelfenergieproduceren.nl

Deel dit artikel op:

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reacties (9)

Geplaatst door: Esther ()

[quote] j.b.ophof
13-7-2011 12:51:26 Quote
investering zonnepanelen[verbetering woning[ is aftrekbaar v/d belasing?maar als je geen hypotheek meer hebt, hoe gaat dat dan? ik wacht u antwoord af.
metvr.gr. jacob ophof [/quote]

Als je een 2e hypotheek of lening neemt om de panelen te financieren dan is de rente die je daar over betaald aftrekbaar bij de woning. De belasting dienst ziet dit namelijk als woning verbetering en daarom is de rente op te voeren.

Geplaatst door: j.b.ophof ()

investering zonnepanelen[verbetering woning[ is aftrekbaar v/d belasing?maar als je geen hypotheek meer hebt, hoe gaat dat dan? ik wacht u antwoord af.
metvr.gr. jacob ophof

Geplaatst door: mark geertman ()

Vorig jaar 21 juli 3075 Wp geinstalleerd, kosten ca € 9000,- (22,5 m2 Suntech) subsidie gmeente Haarlem € 2800,-. Op dit moment is de meterstand -300 Kwh. Het ziet er naar uit dat mijn systeem meer dan 3000 Kwh gaat produceren in 1 jaar.

Geplaatst door: Esther ()

Kosten indicatie, Ik heb een 1840 Wp zonneset, deze levert mij ongeveer 1700 Kwh per jaar op. (Kan meer zijn) Deze set heb ik vorig jaar aangeschaft voor 6390,- De gemeente heeft de helft betaald (subsidie) En het overige deel heb ik in de hypotheek gestopt en ik krijg daar nu ook rente aftrek op. (woning verbetering is aftrekbaar) Mijn energie nota net gehad. Mijn electra verbruik was -125 kwh! Set gekocht bij Enerdu. Hopende u zo geinformeerd te hebben.

Geplaatst door: willem ()


Voor een redelijk resultaat/opbrengst is minimaal 12 m2 aan te bevelen is mijn ondervinding. In 2 maanden is de meter nu

50 kW teruggedraaid.

Geplaatst door: hans ()

Graag kosten baten analyse van 4 m2 zonnepanneel

Geplaatst door: Van de Laar ()

Op bovenstaande reacties van Ooms en Meyers: ik volgde de link zelfenergieproduceren.nl die op deze pagina staat. Zeer informatief, goed begin om je te orienteren en het wijst de weg naar meer informatie. Succes !

Geplaatst door: Henk Ooms ()

Kunt u een kostenindicatie geven voor circa 4 m2 (4x1) zonnepanelen inlusief montage op een plat dak ?

Geplaatst door: Meyers Holding bv ()

Mevr. / mijnheer,
Graag een kostenindicatie per m2 zonnepaneel
John P. Meyers van Amerongen

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.