Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Zo voorkom je hoge energiebelasting op gas

door Jeanet Woldring

In 2021 stijgt de belasting op gas opnieuw. Ondanks dat de belasting op stroom daalt en je meer terug krijgt, ben je volgend jaar duurder uit. Vooral als je veel gas verbruikt. Toch kun je een hogere energierekening voorkomen. Benieuwd hoe?

Gasbelasting stijgt weer  gasmeter-radar.jpg

Je betaalt volgend jaar 52,57 cent per m3 gas aan overheidsheffing, een stijging van bijna 3 cent per kubieke meter. Tenminste, als de op Prinsjesdag bekendgemaakte plannen doorgaan. Tegelijk wordt de stroombelasting amper verlaagd, van 15,13 cent naar 15,04 cent per kWH. Die lichte daling wordt ook nog eens grotendeels tenietgedaan door een verhoging van de ODE-belasting op stroom (Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie). Betaalde je in 2012 gemiddeld nog 303 euro aan gasbelastingen, in 2021 wordt dat 787 euro!

Je krijgt meer energiebelasting terug

De belastingplannen voor energie zorgden in 2019 nogal voor ophef. Het gevolg was dat de 'vermindering energiebelasting' in 2020 met 216 euro omhoog ging. Dat was 'een goedmakertje' vanuit het kabinet voor de onjuist ingeschatte veranderingen op de energierekening een jaar eerder. De overheid wil dat volgend jaar opnieuw met 31 euro verhogen. Ben je een gemiddelde energieverbruiker? Dan zul je  de belastingstijgingen amper voelen. Die stijging is volgens onze berekeningen gemiddeld 7,50 euro per jaar.

Maar... als je veel gas verbruikt, merk je het wel terdege op je energierekening. Stel dat je 5000 kWh stroom en 9000 m3 gas verbruikt, dan betaal je volgend jaar alleen al € 216 meer aan belastingen! En dan hebben we het nog niet over eventueel stijgende energietarieven.

Niet duurder uit zijn?

Toch betekent dit niet dat je 2021 duurder uit hoeft te zijn. Met onze energievergelijker ontdek je hoe je kunt besparen volgend jaar. Gebruik de welkomstpremie bijvoorbeeld om je energiebelasting te betalen. 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden