Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Voorkom hogere energierekening

5 reacties Leestijd: 3 minuten

De energierekening valt in 2013 hoger uit door allerlei overheidsmaatregelen. Zo is er een nieuw soort belasting ingevoerd, de zogeheten ‘opslag duurzame energie’. Daarnaast is per 1 januari de energiebelasting weer omhoog gegaan, met name fors voor het gasverbruik. Ook de netwerkkosten zijn gestegen. Hoewel enkele leveranciers hun gastarieven hebben verlaagd voor het eerste half jaar, bent u onder de streep duurder uit. Toch is een torenhoge energienota eenvoudig te voorkomen.

Energiebelasting
De hogere energiebelasting zorgt ervoor dat een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh en 1800 m³ ruim 60 euro meer betaalt ten opzichte van vorig jaar. Vooral de energiebelasting voor gas is fors verhoogd, met name voor mensen die meer dan 5000 kubieke meter per jaar verstoken. U betaalt energiebelasting voor elke kWh en elke m³, dus des te meer u verbruikt, des te meer u betaalt. Over energiebelasting wordt 21 procent btw gerekend.

Opslag Duurzame Energie
Per 1 januari 2013 betaalt u een heffing ‘Opslag Duurzame Energie’. Dat betekent dat u bij een gemiddeld stroom- en gasverbruik op jaarbasis ongeveer 9 euro meer betaalt, naast de al bestaande energiebelasting. De heffing is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. Het tarief voor de opslag geldt per kWh voor alle stroomproducten en per m³ voor alle gasproducten. De heffing staat vast tot en met 2016 en wordt  ieder jaar hoger. Energieleveranciers zullen de opslag automatisch in rekening brengen en afdragen aan de overheid.

Stijging netwerkkosten
Ook netwerktarieven zijn omhoog gegaan per 1 januari. Afhankelijk van uw netbeheerder betekent dit voor een gemiddeld huishouden een kostenstijging van 12 tot 27 euro per jaar. U kunt niet zelf een netbeheerder kiezen, dat houdt in dat u niet kunt besparen op netwerkkosten.

Daling leveringstarieven gas
Per 1 januari hebben Essent, Nuon en Eneco de halfjaarlijkse standaard variabele gastarieven verlaagd. Dat betekent dat klanten die nog nooit zijn overgestapt op jaarbasis gemiddeld zo'n 81 euro minder betalen voor de levering van gas. Anders gezegd: de energienota voor mensen met een contract met variabele tarieven stijgt iets minder stevig. Hierbij is echter nog geen rekening gehouden met het feit dat bij oplopende olieprijzen op de wereldmarkt de gasprijzen per 1 juli 2013 weer omhoog kunnen gaan.

Stijging voorkomen?
U ontkomt helaas niet aan de stijging van energiebelastingen en netwerktarieven. Deze liggen buiten de invloed van de leverancier en worden altijd aan u doorberekend. Wel kunt u al snel 250 tot 300 euro besparen op de leveringskosten door ieder jaar over te stappen op een jaarcontract met vaste tarieven en een korting. Let op: deze korting krijgt u alleen via deze site en niet als u zich rechtstreeks aanmeldt.

U doet er dus verstandig aan om ieder jaar opnieuw energieleveranciers te vergelijken. Ook na 1 januari loont het de moeite!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 5 juni 2023

Reacties (5)

Geplaatst door: Sandra Bekkers ()

Na de overstap van mainenergie naar Essent afgelopen januari (2013), moet ik vermoedelijk zo'n 800 euro bij gaan betalen. Ik heb gekozen voor een tarief vast, maar bij het ingaan van het contract heeft men nog geen rekening gehouden met de nieuwe netwerktarieven én hogere energiebelasting (dat vertelde men door de telefoon). De hogere energierekening had ik enigszins zien aankomen door de lange winter, maar dat ik zo extreem veel bij moet betalen valt me rauw op mijn dak. (Ik betaal niet veel minder dan andere jaren, hooguit 5 euro per maand) Is het niet raar dat Essent de hogere netwerkkosten en energiebelasting niet gemeld heeft bij mij, zodat mijn voorschot aangepast had kunnen worden? Bij de overstap ben ik uitgegaan van een correct vaststellen van mijn maandbedrag en ik kom nu zeer bedrogen uit. Kan iemand mij advies geven?

Geplaatst door: Michel ()

Het is niet alleen de verhogingen, maar veel mensen houden niet eens hun eigen standen bij. Die denken dat het wel goed komt aan het eind van het jaar. Totdat de rekening in de bus valt.

Ik hou elke maand mijn standen bij via een App op m`n telefoon. Die rekent alles netjes voor me uit. En nee, geen dure slimme meters of wat dan ook. Die verhogingen die blijven toch steeds wel weer komen.

Ik heb een android, maar voor de apple zal er ook wel een App zijn.


Geplaatst door: Hajosee ()

Sinds een paar jaar volg ik het advies van Gas/Licht.com op. Dat heeft me al vele honderden euro`s gescheeld in de kosten.
Simpel en zonder problemen tot nu toe.
Duidelijk overzicht op deze site en makkelijk te zien waar het geld naar toe gaat.
Iedereen die ik spreek tip ik, ongevraagd. Wordt me trouwens niet altijd in dank afgenomen.
Kunnen de eerdere schrijvers hun grieven buiten deze site om uiten, aub?

Geplaatst door: J.Hoekstra ()

W.Obdam huilt mee met dewolven in het energiebos. Het is aantoonbaar energie- en milieuvriendelijker om energie op te wekken met wind en zon, dan met vervuilende kolen- og gascentrales. Wat er nu in Delfzijl is een schande! NUON en ESSENT zijnde grootste subsidievreters, die vervuilende centrales bouwen met diezelfde subsidies.
Overigens is het wel raar dat de consument gestimuleerd wordt om zuinig om te gaan met energie, maar daar feitelijk voor wordt gestraft door hogere energiebelastingen, hogere netwerk- en transportkosten en (volslagen idioot) BTW over de energiebelastingen!
Daarom: meer energie zelf opwekken met zon en wind!

Geplaatst door: W. Obdam ()

Ik ben bijna overgestapt, nog een maand te gaan. Mijn nieuw contract is voor één jaar bij energiedirect. Helaas zijn ze gek geworden in DenHaag. Idiote extra belastingen, alleen voor de zogenaamde duurzame energie( windenergie) die alleen op subsidie werkt, dat waren ook de woorden van die gek de ze nu Minister President noemen. Windenergie kost alleen maar en zal dat ook blijven. En de CO2 uitstoot door toedoen van de mens is allang een fabeltje, de aarde warmt allang niet meer op.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.