Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Zonne-energie: grote bijdrage aan stroomvoorziening

In de afgelopen extreem zonnige periode leverden de Nederlandse zonnepanelen een recordbijdrage aan de geplaagde stroomvoorziening. Dit constateert het in duurzame energie gespecialiseerde adviesbureau Ecofys op basis van metingen. 
 
Het vermogen dat de zonnepanelen, verspreid over vele daken van woningen en bedrijven gezamenlijk bijdragen op een voluit zonnige dag, bedraagt inmiddels 23 megawatt. Daarmee leverden ze volgens het adviesbureau juist in de kritieke periode al een niet te verwaarlozen bijdrage aan de capaciteit, niet gehinderd door de huidige koelwaterproblemen van de centrales. 
 
Per dag leverden de Nederlandse zonnepanelen in de afgelopen periode zo’n 115.000 kWh, ofwel het volledige verbruik van ca. 13.000 huishoudens. Daarmee werd ook dagelijks de uitstoot van 58 ton van het broeikasgas kooldioxide vermeden. 
 
Ecofys stelt verder vast dat het in Nederland opgesteld vermogen aan zonnepanelen momenteel met 30% per jaar groeit; wereldwijd is de groei zelfs nog iets sneller. De overheidsdoelstelling voor 2020 is 1.500 megawatt; dit acht het bedrijf goed haalbaar mits 'de overheid een consequent stimuleringsbeleid blijft voeren'. 

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.