Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Zonnepaneelbezitters hadden recordopbrengst in 2018

door Jeanet Woldring

2018 was zo zonnig dat zonnepaneelbezitters tot wel 25 procent meer stroom opwekten. Dat blijkt uit berekeningen van Universiteit Utrecht. De extra opbrengst met 10 zonnepanelen kwam uit op ongeveer 100 euro.  Dat betekent dat een gemiddeld huishouden met tien panelen al zijn elektriciteit zelf had op kunnen wekken. 

opbrengst-zonnepanelen-2018.PNG

Vooral in het oosten van Nederland hebben zonnepanelen meer opgebracht dan verwacht, melden onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. Het landelijk gemiddelde ligt op een 18,9 procent hogere opbrengst. Zij vergeleken de opbrengst in 2018 met het langjarig gemiddelde van 1981 tot 2010. Na de zomer was al duidelijk dat 2018 een recordjaar zou worden voor eigenaren van zonnepanelen.

Gegevens KNMI

Onderzoekers Nick Nortier, Geert Litjens en Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht gebruikten in hun berekening gegevens van het KNMI van alle meetstations in Nederland. Voor de berekening van energieopbrengst namen zij een optimaal georiënteerd zonnepaneelsysteem.

De opbrengst van zonnepanelen wordt vaak weergegeven in kWh/kWp – een rekenstandaard onafhankelijk van het aantal panelen op het dak. De capaciteit van een gemiddeld systeem van ongeveer vier panelen ligt tegenwoordig wat hoger dan 1 kilowattpiek (kWp). 

Met 10 panelen zelfvoorzienend

In De Bilt was de opbrengst 1090 kWh/kWp, in Den Helder 1109 kWh/kWp, in Twente 1115 kWh/kWp en in Maastricht 1177 kWh/kWp. Het landelijke gemiddelde kwam uit op 1111 kWh/kWp. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden in Nederland in 2018 met 10 panelen al zijn elektriciteit zelf had op kunnen wekken. 

Honderd euro

In Nederland mag men normaal gesproken rekenen op 875 kWh/kWp als kental voor opwekking van energie met zonnepanelen, dat getal gebruikt het CBS ook om het aandeel zonne-energie in de Nederlandse elektriciteitsvoorziening te bepalen. 

opbrengst-zonnepanelen-2018-in-kwh-kwp.PNG

Het kaartje hierboven laat zien dat voor een optimaal systeem ruim hogere opbrengsten voor 2018 gevonden worden, met een duidelijk regionaal verschil. Meer energie levert ook meer geld op voor de eigenaar, in 2018 zo’n honderd euro voor een systeem van tien panelen.

Energievergelijker voor zonnepaneelbezitters

Heb je zonnepanelen en wil je weten welke energieleverancier het voordeligst is? Vul onze energievergelijker in en vink aan: 'Ik wek zelf stroom op'. 

Lees ook: Terugleveren en salderen

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.