Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Zonnepanelen leveren veel geld op in 2020

door Jeanet Woldring

Het lijkt er op dat 2020 een jaar is met een van de meeste zonuren. Volgens Essent levert een gemiddeld zonnepaneelsysteem dit jaar 617 euro op, 91 euro meer dan normaal. Sinds 2015 had alleen 2018 meer zonuren, 2019 volgt 2020 op de voet. Voor 2015 was een dergelijk aantal zonuren een uitzondering. 

2020: in top 4 zonnigste jaren

zonnepanelen-manege.jpgDit jaar had 1950 zonuren, 265 uur meer dan de norm. Energieleverancier Essent heeft berekend dat dit aantal zonuren eigenaren van een gemiddeld zonnepaneelsysteem 619 euro oplevert. Dat is 91 euro, of zo’n 17,5%, meer dan het langjarig gemiddelde (1989 – 2018): de standaard waartegen zonuren en de opbrengst van zonnepanelen worden afgezet. Vooral oktober kende een flinke dip in zonuren, maar verder scheen de zon bovengemiddeld veel tussen maart en september. Daarmee staat 2020 in de top 4 zonnigste jaren met meer dan 1933 uur zon.

Zonnepaneleninstallatie van 10 zonnepanelen

In de berekening gaat de energieleverancier uit van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 10 zonnepanelen met elk een vermogen van 260 Wattpiek, die samen onder ideale omstandigheden 2288 kWh stroom per jaar opwekken en jaarlijkse besparing van € 526 euro opleveren. Uitgegaan wordt van een stroomprijs van 23 eurocent per kWh, inclusief btw en energiebelastingen.

Stap voor stap verduurzamen

Essent gelooft dat de oplossing voor een betaalbare en succesvolle energietransitie ligt in een stapsgewijze aanpak. Niet in één keer van het aardgas af, maar met tussenstappen, zoals betere isolatie, energie-opwek via zonnepanelen en hybride warmtepompen. Tegen relatief lage kosten kan zo de CO2-uitstoot worden teruggebracht, worden bespaard op de energierekening en het wooncomfort worden verhoogd.

Grote verschillen in saldering en terugleververgoeding

Als je zelf stroom opwekt, dan loont het kritisch te kijken naar de voorwaarden rond saldering en teruglevering in het kader van het sluiten of vernieuwen van uw energiecontract. Zoals uit ons overzicht blijkt zijn er grote verschillen. Niet alleen in de wijze van verrekenen bij een dubbele meter, maar ook in terugleververgoedingen. Zo betalen sommige energieleveranciers het zogeheten kale leveringstarief conform het contract, anderen betalen een vast tarief per kWh. De terugleververgoeding van Essent bedraagt momenteel 5,5 eurocent per kWh, terwijl Greenchoice 8 eurocent vergoedt. Dat geldt tot 2000 kWh. Bij Powerpeers krijg je op dit moment de hoogste teruglevergoeding: tot 5000 kWh 11 cent per kWh. Genoemde tarieven zijn exclusief btw. 

Heb je zonnepanelen en wil je weten wie de voordeligste energieleverancier is? Vul je aantal zonnepanelen in en onze energievergelijker toont razendsnel de beste resultaten.

Lees meer over terugleveren stroom en salderen 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 29 december 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.