Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Zonnepanelen weer goedkoper

door Jeanet Woldring

Je hoeft steeds minder te betalen voor zonnepanelen op je dak. De prijs van zonnepanelen is met een kwart gedaald in de afgelopen 5 jaar. Dat blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal.

Een set van tien panelen kost op dit moment 4600 euro, terwijl je voor een vergelijkbaar systeem in 2011 nog 5900 euro betaalde. Milieu Centraal rekent de prijzen inclusief installatie en omvormer.

6 procent van huishoudens bezit zonnepanelen 

Mede door deze flinke prijsdaling zien we steeds meer zonnepanelen in het straatbeeld. Eind 2015 hadden ruim 400.000 huizen zonnepanelen. Daarmee heeft 6 procent van de Nederlandse huishoudens nu zonnepanelen op het dak en dat is vier keer zoveel als het aantal huizen met zonnepanelen in 2010. Dit rekent Milieu Centraal uit op basis van het geïnstalleerde vermogen aan zonnestroom in combinatie met een inschatting over het vermogen per paneel en het zonneweide.jpggemiddeld aantal zonnepanelen dat mensen hebben.

Twee derde op woonhuizen

Uit gegevens van het CBS blijkt dat eind vorig jaar 1,5 GW aan vermogen van zonnepanelen in Nederland stond. Dat levert jaarlijks ongeveer 1100 miljoen kWh aan zonnestroom op. Twee derde daarvan is geïnstalleerd op woonhuizen, de rest ligt op daken van bedrijven of boeren en in grootschalige zonneweiden.

Rendement op zonnepanelen

De jaarlijkse opbrengst van 10 zonnepanelen is ruim 2200 kWh elektriciteit. Volgens Milieu Centraal gebruikt een gemiddeld huishouden 3300 kWh per jaar. Bij de huidige stroomprijs zou dat 450 euro opleveren. Investeren in zonnepanelen op je dak is dus beter dan je geld op de bank laten staan, stelt de voorlichtingsorganisatie. 'Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening.'

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.