Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Hoe kan ik honderden euro's besparen?

Je kunt besparen op de leveringskosten van energie. De overige kosten van je energierekening (netwerkkosten en energiebelasting) zijn bij alle energie aanbieders gelijk. Bekijk de video.

Totale energienota

Je kunt besparen op de leveringskosten van energie. Dat wil zeggen op circa 50% van de totaalkosten van de energienota (bron: CBS 2007).

De totale energierekening bestaat uit leveringskosten, energiebelasting en netwerkkosten. In de energiemarkt zijn uitsluitend prijsverschillen tussen de energieleveranciers qua leveringskosten. Energiebelasting en netwerkkosten zijn ongeacht de energieleverancier gelijk. De energiebelasting wordt door de overheid bepaald en het bedrag hangt af van je verbruik d.w.z. hoe meer energie je verbruikt, hoe meer je betaalt. De netwerkkosten zijn regioafhankelijke vaste kosten d.w.z. jouw regio en capaciteit van je aansluiting is bepalend voor de netwerkkosten.

Capaciteitstarief

Vanaf 1 januari 2009 worden alle kosten voor het transport van gas en elektriciteit in rekening gebracht via vaste bedragen, onafhankelijk van je verbruik (capaciteitstarief).

De invoering van het capaciteitstarief geldt voor alle kleinverbruik elektriciteit aansluitingen t/m 3 x 80 ampère. Het capaciteitstarief voor gas geldt voor alle kleinverbruiker gasaansluitingen t/m 170.000 m3 per jaar.

De overheid heeft gelijktijdig de tarieven van de energiebelasting aangepast. Voor je gasrekening zal de invoering van het capaciteitstarief nauwelijks effect hebben omdat je voorheen al 75% vaste kosten betaalde wat nu 100% vaste kosten is geworden.

De meeste huishoudens hebben de aansluiting t/m 3 x 25A. De kosten worden in de meeste gevallen volledig gecompenseerd door de energiebelasting. Heb je een aansluiting van groter dan 3 x 25A dan ben je een zogeheten zakelijke kleinverbruiker.

Alleen prijsverschillen qua leveringskosten

De jaarbedragen in de energievergelijking betreffen uitsluitend de leveringskosten. Je kunt de totaalkosten (leveringskosten + netwerkkosten + meterhuur + energiebelasting) terugvinden op de tab 'Tarieven en berekening' op de productpagina.

Meer energievideo's