Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Overstappen met zonnepanelen

Zonnepanelen-op-bedrijf.jpgOok met zonnepanelen kun je eenvoudig vergelijken welk energiecontract het voordeligste is voor je bedrijf. Het loont de moeite om ieder jaar over te stappen naar een energieleverancier met de laagste energietarieven en de hoogste terugleververgoeding. Hierdoor bespaar je al snel honderden euro’s per jaar op je energierekening. Hoe gaat een overstap met zonnepanelen in zijn werk?

Benieuwd welke energieleverancier het voordeligste is voor jou?

Overstappen is voor kleinzakelijke bedrijven met zonnepanelen exact hetzelfde als voor  particuliere overstappers. In de zakelijke Energievergelijker van Energiewereld.nl wordt de opbrengst van je zonnepanelen meegenomen. Je ziet dan gelijk welke energieleverancier het meest voordelig is op basis van je postcode, jaarverbruik en opgewekte stroom d.m.v. je zonnepanelen.

Wat is salderen en terugleveren?

Met je zonnepanelen wek je je eigen energie op. In sommige gevallen wek je meer elektriciteit op dan je bedrijf op dat moment verbruikt. Je levert deze teveel opgewekte stroom terug aan het energienet. Aan het einde van het jaar wordt de door jou afgenomen stroom verrekend met de stroom die je hebt teruggeleverd. Dit heet salderen. Wek je op jaarbasis meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je een terugleververgoeding van je energieleverancier over de teruggeleverde kWh's.

Voorbeeld salderen

Je energiebedrijf levert je 35.000 kWh. Je zonnepanelen leveren 20.000 kWh op. Daarvan gebruik je zelf 10.000 kWh. Je levert dan 10.000 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 35.000 kWh. Van de 35.000 kWh wordt de door jou terug geleverde energie 10.000 kWh afgetrokken. Je moet nog voor 25.000 kWh betalen.

Aandachtspunten

•    Het ontvangen en het terugleveren van energie moet via dezelfde aansluiting gaan. Alleen dan is salderen mogelijk. 
 •    De regels voor salderen en terugleveren gelden alleen als je een kleinverbruikersaansluiting hebt. Je bent kleinverbruiker bij een elektriciteitsaansluiting tot 3 x 80 Ampère. Is je aansluiting groter dan kun je zelf afspraken maken met een energieleverancier over je eigen opgewekte energie. 
 •    Niet alle stroom die je teruglevert telt mee voor het salderen. Er is een salderingsgrens vastgesteld. 

Salderingsgrens

De salderingsgrens is voor iedereen anders. Het is maximaal de hoeveelheid energie die u van het energiebedrijf geleverd heeft gekregen. Uit uw energierekening moet duidelijk blijken hoe saldering en teruglevering hebben plaatsgevonden.

Wanneer ontvang je een terugleververgoeding?

Lever je op jaarbasis meer stroom terug dan je hebt afgenomen? Dan blijft er na het salderen nog teruggeleverde stroom over. Dit noemen we: netto energie terugleveren. Je ontvangt over deze netto teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Dit komt bij de meeste energieleveranciers in de praktijk neer op het zogeheten 'kale leveringstarief'. Dat wil zeggen het leveringstarief conform de leveringsovereenkomst zonder energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. Je energieleverancier bepaalt zelf de hoogte van de terugleververgoeding.

Voorbeeld terugleververgoeding

Je energiebedrijf levert jou 5000 kWh. Je zonnepanelen leveren 22.000 kWh op. Daarvan gebruik je zelf 10.000 kWh. Je levert dan 12.000 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 5000 kWh. Van de 12.000 kWh zelf opgewekte stroom kan er 5000 kWh tegen je eigen verbruik gesaldeerd worden. Voor de 7000 kWh die over blijft, ontvang je een terugleververgoeding.

Terugkrijgen van btw 

Als geregistreerd ondernemer bij de belastingdienst kun je de btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Je trekt de btw die aan jou is berekend voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen af van de btw die je verschuldigd bent over de levering van de stroom.

Ook ZZP'ers kunnen de btw op zonnepanelen terugvragen. Maar voor hun is het niet vanzelfsprekend dat ze daarna gebruik kunnen maken van de kleine ondernemersregeling. Voor deze regeling is het totaalbedrag van alle btw-activiteiten van belang. Is dit hoger dan 1345 euro per jaar, dan krijgen zij geen ontheffing van de aangifteplicht. In de brochure 'De kleineondernemersregeling' (pdf) van de Belastingdienst vind je meer informatie.

Om de verschuldigde btw te berekenen, moet je weten hoeveel stroom je aan het energiebedrijf levert en hoeveel stroom je in diezelfde periode zelf verbruikt. Omdat dit in de praktijk meestal niet is vast te stellen, mag je gebruikmaken van forfaitaire bedragen. Het forfaitaire bedrag dat je moet gebruiken, hangt af van het opwekvermogen van je zonnepanelen. Als je gebruikmaakt van deze forfaits, mag je geen btw in rekening brengen aan je energieleverancier. Lees meer over de btw op de Belastingdienst. Of bel de BelastingTelefoon. Onze Energievergelijker vergelijkt tarieven exclusief btw. 

Forse verschillen in saldeerwijze en terugleververgoedingen

Er zijn grote verschillen tussen energieleveranciers voor wat betreft de wijze waarop zij salderen en de hoogte van terugleververgoedingen. Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe zij opgewekte zonne-energie verrekenen bij klanten met een dubbele meter. Sommige leveranciers strepen alle opgewekte energie weg tegen alle verbruikte energie, ongeacht het tijdstip van verbruik en opwekking. Een deel van de leveranciers kiest er echter voor om het verbruik apart te salderen voor normaal- en daluren.

Wanneer je meer energie verbruikt dan opwekt, hoef je geen rekening te houden met de hoogte van de terugleververgoeding. Als je méér energie opwekt dan verbruikt, loont het de moeite om de terugleververgoedingen te vergelijken. Het kan voordelig zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Wil je de hoogte van de terugleververgoeding vergelijken? Gebruik dan onze Energievergelijker zakelijk. 

Vanuit financieel oogpunt raden wij het af om meer zonnepanelen te installeren dan dat je zelf nodig hebt. Kijk goed naar je eigen jaarlijkse stroomverbruik.

Leverancier Wijze van salderen bij dubbel telwerk

Enkel tarief bij dubbel telwerk

Terugleververgoeding per kWh over de netto teruglevering

budgetenergie.svg

Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.*

Nee

Het kale leveringstarief conform contract

delta.svg Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.* Ja

Het kale leveringstarief conform contract

eneco.svg

Opwekking wordt bij elkaar opgeteld: eerst tegen het normaalverbruik gesaldeerd, de rest tegen dalverbruik. 

Ja Het kale normaaltarief conform contract excl. btw
engie.svg

Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.*

Ja

Het kale leveringstarief conform contract

essent.svg

Opwekking wordt bij elkaar opgeteld: eerst tegen het normaalverbruik gesaldeerd, de rest tegen dalverbruik.

Ja 5,5 ct. per kWh
greenchoice.svg

Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.*

Ja

Het kale leveringstarief conform contract excl. btw

innova-energie.svg

Opwekking wordt bij elkaar opgeteld: eerst tegen het normaalverbruik gesaldeerd, de rest tegen dalverbruik.

Ja

Bij enkele meter: Het kale enkeltarief conform contract incl. btw; Bij dubbele meter: het kale daltarief incl. btw.; Vanaf 10.000 kWh geldt een terugleververgoeding op maat voor de totale opwekking. 

main-energie.svg

Opwekking wordt bij elkaar opgeteld: eerst tegen het normaalverbruik gesaldeerd, de rest tegen dalverbruik,

Normaaluren: 5,78 ct. per kWh excl btw; daluren: 4,42 ct. per kWh excl. btw; enkeltarief: 5,44 ct. per kWh excl. btw

raedthuys-pure-energie.svg

Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.*

Ja Het kale leveringstarief conform contract excl. btw
vanhelder.svg

Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.*

Nee

Tot 5000 kWh: het kale leveringstarief conform contract. Vanaf 5000 kWh: 70% van het kale leveringstarief conform contract.

vattenfall.svg Resterend aantal kWh in normaaluren wordt gesaldeerd tegen dalverbruik. Ja 7 ct. per kWh

* de energiebelasting van het totale verbruik wordt gesaldeerd met de energiebelasting van de totaal opgewekte energie. Voor een eventueel restant verbruik wordt nog energiebelasting in rekening gebracht. Opgewekte energie in de normaaluren wordt gesaldeerd tegen het verbruik in de normaaluren, hetzelfde geldt voor de opgewekte energie in de daluren. Voor het eventuele restant opgewekte energie per telwerk wordt een terugleververgoeding ontvangen.

Staat je leverancier er niet bij, dan zijn de tarieven niet bekend.

Belangrijke actiepunten voor teruglevering

•    Registreer je zonnepanelen. Aanmelden kan op www.energieleveren.nl, een gezamenlijk initiatief van netbeheerders. Alleen als je zonnepanelen geregistreerd zijn kom je in aanmerking voor een financiële vergoeding voor je eigen opgewekte energie. 
 •    Je dient een elektriciteitsmeter te hebben die teruglevering registreert. Deze kun je aanvragen bij je netbeheerder.

Voldoet je meter?

Ga je niet meer terugleveren aan het netwerk dan je verbruikt? Dan hoef je een eventuele analoge meter (Ferraris-meter) niet te vervangen. Deze loopt automatisch terug als je elektriciteit teruglevert aan het net. 

Lever je meer terug dan je verbruikt?  Dan is een slimme meter raadzaam. Het eigen verbruik en de terug geleverde stroom worden hierbij gemeten. Sinds 2015 krijgen alle particulieren, en ook bedrijven, een slimme meter gratis aangeboden van de netbeheerder! 

Huidige energieleverancier nadelig?

Vergelijk eenvoudig op Energiewereld.nl welk energiecontract op basis van jouw gegevens het voordeligste is. Controleer ook bij je huidige leverancier of je al boetevrij kunt overstappen.

Geactualiseerd: 08-07-2016