Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Vraag en antwoord zakelijke energie

Wat is een kleinverbruiker voor stroom?

Je bent een kleinverbruiker voor de Elektriciteitswet als je een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3x80 Ampère. Wat de grootte van je aansluiting is, kun je terugvinden in de meterkast of op je energierekening. Je kunt ook bij je netbeheerder navragen wat de grootte van je aansluiting is.

Wat is een kleinverbruiker voor gas?

Je bent een kleinverbruiker voor de Gaswet als je maximaal een G25 gasmeter hebt die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. Een gemiddeld huishouden bezit meestal een G4 of G6 gasmeter met een doorlaatwaarde van maximaal 10 kubieke meter per uur. Je vindt de grootte van je gasmeter terug op je gasmeter. Je kunt ook bij je netbeheerder navragen wat de grootte van je gasmeter is.

Wat is een grootverbruiker voor stroom?

Heb je een aansluiting groter dan 3x80 Ampère (ca 100.000 kWh)? Dan ben je een grootverbruiker voor de Elektriciteitswet.

Wat is een grootverbruiker voor gas?

Volgens de Gaswet ben je een grootverbruiker als je een aansluiting heeft met een gasmeter groter dan G25. En met een doorlaatwaarde van meer dan 40 kubieke meter gas per uur.

Wat is het verschil tussen MKB en grootzakelijk?

Ben je een kleinzakelijke klant (MKB) of grootzakelijke klant (een zakelijke grootverbruiker)? Het verschil tussen klein- of grootverbruik wordt bepaald door de capaciteit van je elektriciteits- of gasaansluiting.

Waarom is er verschil tussen kleinverbruikers en grootverbruikers?

De Elektriciteits- en Gaswet beschermt kleinverbruikers beter dan grootverbruikers. Een energieleverancier heeft bijvoorbeeld een speciale vergunning van ACM (Autoriteit Consument & Markt) nodig om energie aan kleinverbruikers te mogen leveren.

De wet maakt binnen de categorie kleinverbruiker weer onderscheid tussen consumenten en zakelijke klanten. Dit onderscheid is van belang bijvoorbeeld bij de hoogte van de opzegvergoeding die een energieleverancier in rekening mag brengen.

Verschil consumenten- en kleinzakelijke aansluiting

Qua doorlaatwaarde en qua verbruik hoeft er geen verschil te zijn tussen een consumenten- en kleinzakelijke aansluiting. Het verschil zit hem in de bestemming van het pand: wanneer dit een zakelijke functie heeft, is de aansluiting een zakelijke aansluiting.

Kantoor aan huis, wat is voordeliger?

Wat voordeliger is, is afhankelijk van je verbruik. Doorgaans zijn er bij consumentenpakketten gunstiger actiepakketten dan bij zakelijke pakketten. Echter, deze zijn vaak gelimiteerd tot een maximaal aantal kWh en m³ gas. Indien je meer verbruikt dan is toegestaan bij een consumenten actiepakket, kan een zakelijk pakket voordeliger zijn.

Let op: zakelijke tarieven worden exclusief btw weergegeven. Als je dit vergelijkt met particuliere tarieven, die inclusief btw worden weergegeven, lijkt het goedkoper. Echter dat is het niet. Er worden appels met peren vergeleken.

Vaak wordt verteld dat je alle energiekosten zakelijk kunt opgeven. Dit klopt niet. Als je thuis werkt, en dit kunt aantonen, mag je een gedeelte van de energiekosten als zakelijk opgeven, bij zowel een zakelijk als een particulier contract. Overleg dit eerst met je accountant.

Moet ik per meter een aanmelding doen?

Je dient per meter een aanmelding te doen, omdat de leverancier per meter de aansluiting moet omzetten. Hiervoor is het nodig dat je alle meters aanmeldt.

Heb ik bedenktijd na mijn aanmelding?

Officieel vallen kleinzakelijke aansluitingen niet meer onder de wet consumentenbescherming. Dat betekent dat er ook geen sprake is van 14 dagen bedenktijd na de aanmelding. In de praktijk geven de meeste energieleveranciers dit wel, maar je kunt dit het beste altijd controleren in de voorwaarden.

Geactualiseerd: 06-07-2016