Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Ontdek wat zonnepanelen opleveren
Zonnepanelen kopen

Alles wat je moet weten over zonnepanelen

Vraag je je af of zonnepanelen iets voor jou zijn? Energiewereld.nl zet op een rij wat je allemaal moet weten voordat je zonnepanelen op je dak legt!

Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie. Deze stroom kan je niet direct gebruiken voor je apparaten. Een omvormer zet deze energie om in bruikbare stroom en leidt het via een stekker naar het stopcontact. 

Gebruik je geen stroom terwijl de zon schijnt? Dan gaat je opgewekte elektriciteit naar het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je dezelfde prijs als je normaal betaalt voor jouw stroom.

Kies uit drie soorten zonnepanelen

Het aanbod aan zonnepanelen is groot, maar je kunt grofweg drie soorten onderscheiden.

  • Egaal zwarte zonnepanelen hebben het hoogste rendement, omdat de zonnecellen uit één kristal bestaan. Vandaar de naam monokristallijne zonnepanelen.
  • Zonnecellen die meerdere kristallen bevatten heten polykristallijne zonnepanelen. Deze zijn vaak blauw en hebben een iets lager rendement, maar ook een lagere aanschafprijs.
  • Amorf zonnepanelen zijn het goedkoopst, maar hebben ook het laagste rendement. De panelen moeten behoorlijk groot zijn, willen ze wat opbrengen.

De opbrengst van zonnepanelen 

Om aan te geven hoeveel een zonnepaneel opbrengt, gebruiken we de term Wattpiek (Wp). Dat is het maximale vermogen van je zonnepanelen onder optimale omstandigheden. Dus als de zon op een mooie dag recht op je panelen schijnt. Helaas is het in Nederland niet altijd zulk mooi weer. Een zonnepaneel werkt in ons land ongeveer 900 uur per jaar op vol vermogen. Reken op 260 Wattpiek vermogen per paneel. Dat levert per paneel jaarlijks zo’n 220 kWh stroom op.

Zoveel bespaar je met zonnepanelen

Stel dat je 10 panelen installeert, dan produceer je per jaar circa 2360 kWh elektriciteit. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 3500 kWh. 

Met 10 panelen wek je dus meer dan de helft van je verbruik op. Dat scheelt je jaarlijks honderden euro's op je energierekening.

Zonnepanelen profiteren van zonnig 2018

Het jaar 2018 was voor zonne-energie een recordjaar. De opbrengst was ruim 10 tot 25 procent hoger dan verwacht volgens berekeningen van de Universiteit Utrecht. Meer energie levert ook meer geld op voor de eigenaar, in 2018 zo’n honderd euro voor een systeem van tien panelen.

Na dertien jaar heb je zonnepanelen terugverdiend

Zonnepanelen zijn de laatste jaren stukken goedkoper geworden. Een systeem van 10 zonnepanelen en 2600 wattpiek kost ongeveer 4600 euro (aanschaf zonnepanelen en omvormer plus installatie). De panelen gaan zo'n 25 jaar mee, de omvormer is na 12 à 13 jaar aan vervanging toe. Volgens Milieu Centraal is de investering in 13 jaar terugverdiend. Milieu Centraal heeft in deze berekening geen rekening gehouden met eventuele subsidie of btw-teruggave op aankoop en installatie van zonnepanelen

Per jaar 630 kg minder CO2-uitstoot

Behalve voor de portemonnee is zonne-energie ook goed voor het milieu. Er zijn namelijk voor jouw energieverbruik minder of geen fossiele brandstoffen nodig. Dat scheelt per kWh opgewekte energie 0,46 kg CO2. Met zes zonnepanelen komt dat neer op ongeveer 630 kg CO2 per jaar. Een veelgehoord argument tegen zonnepanelen is dat de productie ervan voor zoveel CO2-uitstoot zou zorgen dat je deze besparing weer ongedaan maakt. Dat is een broodjeaapverhaal. De uitstoot die vrijkomt bij de productie is na ongeveer 2 tot 3 jaar gecompenseerd.

Terugleveren en salderen

Terugleveren en salderenDe energie die je niet direct zelf gebruikt, gaat terug naar het energienetwerk zodat bijvoorbeeld je buren het kunnen gebruiken. De energie die je teruglevert wordt afgetrokken van de energie die je ‘koopt’ van je leverancier als de zon niet schijnt. Dit heet salderen. Lever je op jaarbasis meer dan je gebruikt? Dan moet je daarvoor een 'redelijke' terugleververgoeding krijgen. Houd er rekening mee dat 7 cent per kWh al redelijk kan zijn, terwijl jij zelf ongeveer 21 cent per kWh moet betalen. De stroom die je méér produceert dan je per jaar zelf nodig hebt, is namelijk minder waard dan de stroom die je wél zelf nodig hebt. Dat komt omdat er geen netto energiebelasting uitgekeerd mag worden, waardoor je voor het gedeelte dat je netto teruglevert uitsluitend de zogeheten 'kale stroomprijs' vergoed krijgt. Daarom is het financieel gezien niet slim om meer zonnepanelen te installeren dan je nodig hebt. Meer weten over terugleveren en salderen?

Hieronder een voorbeeld hoe je je opwekking kunt bepalen bij Greenchoice.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Op vrijwel alle daken zijn zonnepanelen te plaatsen. Het meest ideaal is een dak op het zuiden met een hellingshoek van 35°, maar ook andere zonliggingen leveren prima rendement. Ook op een plat dak kan je zonnepanelen plaatsen, maar dan heb je wel wat meer ruimte per paneel nodig in verband met schaduwvorming. Laat voor je panelen aanschaft wel je dak beoordelen door een installateur of aanbieder van zonnepanelen. Het plaatsen zelf is binnen één dag gebeurd. Een vergunning is meestal niet nodig.

Voordeel met subsidie 

Ontdek of je in aanmerking komt voor subsidie.

Ik wil btw over zonnepanelen terugvragen – hoe doe ik dat?

Vergeet  niet de btw op jouw zonnepanelen terug te vragen van de Belastingdienst. Dat scheelt toch weer een paar honderd euro. Klik hier hoe je btw kunt terugvragen.

Registreer je zonnepanelen

Als je zonnepanelen op het dak liggen, is het belangrijk dat je als eerste je panelen registreert bij de netbeheerder. De netbeheerder zorgt er namelijk voor dat je energieleverancier weet hoeveel energie jij hebt teruggeleverd aan het net. Heel belangrijk voor het opmaken van de jaarafrekening. Je registreert je panelen eenvoudig via www.energieleveren.nl.

Blijf elk jaar overstappen

Ook als je zonnepanelen hebt, blijft het verstandig om elk jaar over te stappen van energieleverancier. Daardoor bespaar je gemiddeld zo’n 300 euro per jaar op je energiekosten. Overstappen is voor zonnepaneelbezitters niet ingewikkelder dan voor andere consumenten. In onze Energievergelijker kun je de opbrengst van zonnepanelen meenemen en ontdek je welke leverancier jou het meest aantrekkelijk contract biedt. Let er wel op dat je weg kunt. Als je de panelen hebt gekocht via de leverancier, dan zit je vaak vast aan een meerjarig contract. Is je huidige contract afgelopen? Dan kunt je per direct en zonder boete overstappen! Lees meer over het juiste overstapmoment.

Geactualiseerd: 03-01-2019


Gepubliceerd: donderdag 7 mei 2015
Geactualiseerd: donderdag 3 januari 2019

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.