Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Is collectieve inkoop energie voordelig?

Consumenten die meedoen aan energieveilingen zijn niet per se goedkoper uit, terwijl veel mensen juist om die reden meedoen. Dat ontdekte RTL Nieuws enkele jaren geleden. Nog steeds denken consumenten dat energieveilingen het scherpste aanbod hebben. Het tegendeel blijkt vaak het geval. "Naar Energiedirect overgestapt vanwege een financieel zéér aantrekkelijk aanbod. Dit aanbod lag qua prijs stukken lager dan de aanbiedingen die ik tegelijkertijd via collectieven binnen kreeg. Collectieven zeggen dus niet alles. Dit aantrekkelijke aanbod heb ik via Gaslicht.com gevonden". Deze review schreef een overstapper een paar jaar geleden.

Ga snel naar:

Is collectieve inkoop energie voordelig?

Wat is een energieveiling of collectieve inkoop?

Bij een energieveiling probeert de organisator zo veel mogelijk mensen te verzamelen die aangeven dat ze graag mee willen doen met de veiling. Energieleveranciers kunnen vervolgens een zo laag mogelijke prijs bieden om deze hele groep mensen als nieuwe klant te kunnen inschrijven. Hoe groter de groep mensen, des te interessanter is het voor een energieleverancier om mee te bieden. De energieleverancier die de beste aanbieding doet voor de hele groep wint de energieveiling en kan zo in één klap veel nieuwe klanten krijgen. De deelnemers zelf willen een zo laag mogelijke prijs voor energie betalen. Als u zich ingeschreven heeft, dan kunt u een energiecontract met de winnende energieleverancier aangaan. In de meeste gevallen schrijft u zich voorafgaand aan de veiling in voor een bepaald product, bijvoorbeeld een contract voor 1 jaar voor stroom en gas of langer. U maakt pas uw echte keuze zodra het beste aanbod bekend is.

Biedt een energieveiling of collectieve inkoop het grootste voordeel?

Een energieveiling of collectieve inkoop lijkt vaak een leuk voordeel te bieden. Maar wist u dat u vaak meer kunt besparen door zelf een keuze te maken? Dat blijkt regelmatig uit vergelijkingen van veilingen met het aanbod op Gaslicht.com. In de meeste gevallen zijn consumenten voordeliger uit door over te stappen via een energievergelijker. Ook blijkt uit de laatste energieveilingen dat de keuze in energieleveranciers steeds beperkter wordt.

Bij het aanbod in onze energievergelijker heeft u de mogelijkheid om zelf de keuze te maken voor het meest geschikte energiecontract in uw situatie. En u kunt overstappen op het moment dat u zelf wilt. Maak gebruik van Gaslicht.com, de grootste energievergelijker van Nederland met ruim 20 jaar ervaring!

Heeft een energieveiling of collectieve inkoop ook nadelen?

  • Bij een energieveiling is het winnende bod niet voor iedereen het voordeligst.
  • Aan een energieveiling doen meestal maar enkele leveranciers mee.
  • Deelnemende energieleveranciers bieden niet al hun producten aan.
  • Een energieveiling zorgt voor korting, maar vaak zijn er voorwaarden aan die korting verbonden.
  • Bij een energieveiling wordt er vaak alleen gekeken naar de prijs. 

De voordelen van overstappen via Gaslicht.com:

  • Het moment van overstappen zelf bepalen.
  • Zelf vergelijken op prijs, service, voorwaarden en duurzaamheid.
  • Veel geverifieerde beoordelingen van overstappers.
  • Gratis overstapservice.
  • Betrouwbare informatie en onafhankelijk advies.
  • Telefonische helpdesk met ruime openingstijden, ook op zaterdag.

Waarom is bij een energieveiling of collectieve inkoop minder besparing mogelijk?

De collectieve inkoop dwingt leveranciers tot hoge kortingen, maar vraagt ook de nodige organisatiekosten. Bovendien verdienen de organisatoren van de energieveiling flink aan uw overstap. De leverancier die de veiling 'wint', betaalt een vergoeding aan de organisatoren. Bij de aanbiedingen op deze vergelijkingssite zijn zulke kosten er niet en haalt u vaak meer voordeel. Bovendien kunt u zelf de door u gewenste energieleverancier kiezen en het moment van overstappen bepalen. Niet voor niets raadt de Autoriteit Consument & Markt dan ook aan om in elk geval op een energie prijsvergelijkingssite te kijken. Ook ConsuWijzer waarschuwt dat de beste aanbieding van de veiling niet altijd de goedkoopste aanbieding in de markt hoeft te zijn. 'Vergelijk deze dus nog met andere aanbiedingen'.

Meer voordelen boven het meedoen aan een energieveiling of collectieve inkoop

Een collectieve inkoop of energieveiling vindt vrijwel nooit plaats op het moment dat de prijzen laag zijn. Maar voor u is dat wel van belang. Bij ons kunt u steeds informeren hoe de marktprijzen er voor staan en op elk moment de meest gunstige keuze maken.

Kan ik boetevrij aan een energieveiling of collectieve inkoop meedoen?

Als u meedoet terwijl u nog aan een contract vastzit, kan het zijn dat u een boete krijgt van uw huidige leverancier. Dat hangt af van de resterende looptijd van uw contract. Niet alle energieleveranciers betalen deze boete aan u terug. En vertrekt u voortijdig bij de leverancier die u heeft gevonden via een energieveiling? Dan kan het zijn dat u de korting moet terugbetalen.

Energieprijzen vergelijken tijdens energieveiling of collectieve inkoop

Wees kritisch als u meedoet aan een energieveiling of energiecollectief. U krijgt niet altijd de laagste prijs en bovendien doen maar weinig energieleveranciers nog mee aan een energieveiling. Vergelijk tijdens de energieveiling daarom het aanbod op onze onafhankelijke vergelijkingssite Gaslicht.com.

ACM: onderzoek energieveiling of collectieve inkoop

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is in 2014 een onderzoek gestart naar de werking van energieveilingen. Er is bekeken of energieveilingen bieden wat ze beloven en ook of de concurrentie tussen energieleveranciers niet wordt beperkt. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de toezichthouder de aanbieders van energieveilingen op de vingers getikt, omdat ze prijzen kunstmatig hoog hielden. Ze hebben hun veilingproces inmiddels aangepast, zo bericht ACM in 2015.

Geactualiseerd: maandag 5 februari 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.