Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Energieveiling niet goedkoper dan prijsvergelijker

Energieveiling-Energiewereld-mannetje.jpgJe kunt er bijna niet omheen: energieveilingen. Vanwaar al deze veilingen en zijn ze wel zo voordelig als wordt beweerd? Vereniging Eigen Huis organiseerde al in 2009 als eerste een collectieve energie-inkoop. Het principe is eenvoudig: door de krachten te bundelen kan naar verwachting een scherp energietarief worden bedongen bij de energieleveranciers. Maar krijg je hier dan wel de scherpste prijs en verlopen die energieveilingen altijd goed? Gebleken is van niet.

Toezichthouder onderzoekt energieveilingen

In de zomer van 2014 besluit ACM (Autoriteit Consument & Markt) te onderzoeken hoe energieveilingen werken. ACM ontving signalen dat deze veilingen niet eerlijk verlopen. Consumenten die via een veiling zijn overgestapt naar een andere energieleverancier zouden niet per se goedkoper uit zijn, terwijl veel mensen juist om die reden mee doen. Daarom is de kartelpolitie binnengevallen bij een aantal aanbieders van energieveilingen. De toezichthouder onderzocht of de energieveilingen wel bieden wat ze beloven en of de energiebedrijven wel eerlijk met elkaar concurreren. Ook is gekeken of ze mensen goed informeren over het veilingproces.

Energieveilingen op de vingers getikt

In de zomer van 2015 bericht de toezichthouder dat energieveilingen het veilingproces hebben aangepast. Aanbieders van energieveilingen zijn op de vingers getikt, omdat ze prijzen kunstmatig hoog hielden. Voortaan moeten consumenten meer informatie krijgen over het veilingproces en de manier waarop de prijzen tot stand komen. Want in het verleden waren de bedrijven daar schimmig over. Meer weten wat er mis ging? Lees en bekijk de uitzending op RTLZ.

Energieveiling niet de laagste prijs

Het voordeel van een veiling is duidelijk: doordat verschillende leveranciers tegen elkaar opbieden, krijg je een steeds lagere prijs. Kies je dat aanbod, dan krijg je een nieuwe leverancier die je lagere tarieven rekent dan de tarieven van een standaardcontract in de markt. Hoe meer mensen meedoen, hoe aantrekkelijker het is voor de energiebedrijven om een lage prijs te bieden.

Prijsvoordeel niet voor jou

EnergieveilingEen energieveiling kost een energieleverancier echter ook veel geld. Daarnaast is er voor de winnaar van de veiling nog geen enkele zekerheid dat iedereen die zich inschrijft voor de veiling ook daadwerkelijk overstapt. De energieleveranciers calculeren dit risico in.

De ervaring leert dat een aanbod via een veiling niet per definitie voor de laagste jaarkosten zorgt. Van de vijf veilingen in het laatste kwartaal van 2016 was slechts een aanbieding goedkoper dan op Energiewereld.nl. De rest was allemaal duurder!

Dat komt voornamelijk omdat het beloofde prijsvoordeel van zo’n veiling niet voor jou is, maar vooral voor de organisatie die de veiling organiseert. Die krijgt wel 46 euro per overstapper. 

Bovendien vindt niet elke leverancier het interessant om bij elke veiling mee te bieden, wat resulteert in minder concurrentie. Zo hebben Essent, Vattenfall, Eneco en Greenchoice een weloverwogen besluit genomen om niet meer deel te nemen aan energieveilingen. Er zijn anno 2017 nog maar heel weinig energiebedrijven overgebleven die meedoen aan energieveilingen.

Keuze maken die bij jouw past

Doordat er bij een energieveiling maar één winnaar is, heb je niet de keuzevrijheid die je normaal gesproken hebt. Groene of grijze stroom, looptijd, een vast of variabel tarief: deze keuzes kun je niet maken bij een eenmalig aanbod van een leverancier. Wel heeft de Consumentenbond in 2016 besloten om alleen nog maar 100% wind- en zonnestroom aan te bieden.

Zelf bepalen wanneer je overstapt

Daarnaast stap je direct over als je dit via een vergelijkingssite doet. Binnen 6 tot 8 weken is je gehele overstap geregeld. Bij een energieveiling kun je niet direct overstappen. Er zitten minimaal enkele maanden tussen het moment van inschrijven en de overname. Dat betekent dat je in de tussentijd hogere tarieven betaalt.

Vergelijkingssite of energieveiling?

De vrije keuze op een vergelijkingssite, de mogelijkheid te kiezen voor prijs/kwaliteitverhouding en zelf het onderscheid kunnen maken tussen vast en variabel, groene of grijze stroom en gas, maakt het vaak aantrekkelijker om via een vergelijkingssite over te stappen. Het beste is goed te kijken wat voor jou het meest aantrekkelijke aanbod is!

Slapers zijn het haasje!

Verder is belangrijk dat je oplet wanneer je huidige contract voor energie afloopt. Wie het jaar daarop bij dezelfde energieleverancier blijft hangen, de zogenaamde slaper, is het haasje. Het scherpe tarief dat je tijdens de veiling kreeg aangeboden, geldt alleen voor het jaarcontract. Het verlies wat de energieleverancier het eerste jaar heeft geleden, betaal je het tweede jaar terug. En dat zie je pas op je energierekening, want slapers worden niet wakker gemaakt als hun contract afloopt...

Alleen door ieder jaar over te stappen, profiteer je van de laagste tarieven. Dat geldt ook voor overstappers via vergelijkingssites!

Geactualiseerd: 12-07-2019


Gepubliceerd: woensdag 24 oktober 2012
Geactualiseerd: vrijdag 12 juli 2019

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.