Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Terugleveren en salderen

Voordelig en duurzaam je eigen stroom opwekken staat volop in de belangstelling. Maar hoe zit het met stroom die je niet gebruikt? En hoe gaat terugleveren en het salderen van stroom nou precies in zijn werk?

Wat is salderen?

Op je energierekening staat hoeveel stroom je geleverd hebt gekregen van je energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die je hebt terug geleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Je moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terugleveren als waarmee de leverancier je elektriciteit levert. Alleen dan is saldering mogelijk. De regels voor saldering en terugleververgoeding gelden alleen als je een kleinverbruikersaansluiting hebt. Dat is een aansluiting van maximaal 3x80 Ampère. Je energieleverancier kan je vertellen welke aansluiting je hebt. Heb je een grotere aansluiting dan 3x80 Ampère? Dan kun je met een energieleverancier zelf afspraken maken over het salderen.

Salderingsregeling 

Als zonnepaneelbezitter krijg je voor stroom die je aan het net levert  evenveel als je betaalt voor de stroom die je afneemt. De geleverde stroom wordt dus tegen de afgenomen stroom weggestreept. En dat blijft tot 2023. 

Hoe werkt salderen?

Per 1 januari 2014 zijn de regels voor salderen en terugleveren veranderd. De wet is daarvoor aangepast: art. 31c elektriciteitswet 1998. De belangrijkste wijziging is dat je voorheen tot 5000 kWh teruggeleverde elektriciteit van je eigen verbruik mocht aftrekken. Nu is de salderingsgrens de hoeveelheid energie die je van de energieleverancier geleverd hebt gekregen. Dat kan dus ook meer dan 5000 kWh per jaar zijn. Je kunt dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je geleverd hebt gekregen. Hoe hoog je salderingsgrens is vind je terug op je energierekening.

Voorbeeld 1
Je energieleverancier levert je 3500 kWh. Je zonnepanelen leveren 2000 kWh op. Daarvan gebruik je zelf 1000 kWh. Je levert dan 1000 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van de energieleverancier. In dit voorbeeld 3500 kWh. Van de 3500 kWh wordt de door jou terug geleverde energie 1000 kWh afgetrokken. Je moet nog voor 2500 kWh betalen.

Wanneer krijg je een terugleververgoeding?

Lever je meer terug dan je energieleverancier levert? Dan krijg je een terugleververgoeding. Na het salderen blijft er nog een hoeveelheid energie over. Je energieleverancier moet je hiervoor een redelijke terugleververgoeding geven. Hij mag zelf bepalen hoe hoog deze vergoeding is. Wel ziet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) erop toe dat de vergoeding inderdaad redelijk is.

Houd er rekening mee dat 7 cent per kWh al redelijk kan zijn. Het is daarom uit financieel oogpunt niet aan te raden meer zonnepanelen te installeren dan je nodig hebt om je eigen jaarlijkse stroomverbruik mee op te wekken. Voor een gemiddeld jaarlijks stroomverbruik van 3500 kWh komt dat neer op zo'n 16 panelen met elk een capaciteit van 250 wattpiek.

Voorbeeld 2
Je energieleverancier levert je 500 kWh. Je zonnepanelen leveren 2200 kWh op. Daarvan gebruik je zelf 1000 kWh. Je levert dan 1200 kWh terug aan het openbare net.

De salderingsgrens is de geleverde energie van de energieleverancier. In dit voorbeeld 500 kWh. Van de 500 kWh zou de door jou terug geleverde energie van 1200 kWh afgetrokken moeten worden. Maar omdat er een salderingsgrens is van 500 kWh, wordt er maar tot 500 kWh afgetrokken. Voor de 700 kWh die over blijft ontvang je een terugleververgoeding (bron: Consuwijzer.nl).

Salderingsregeling verlengd tot 2023

Op 26 april 2019 maakt de overheid bekend dat de salderingsregeling wordt verlengd tot 2023. Dan wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat je ontvangt op je energiebelasting – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Vanaf 2023 zal ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen, zonder daar iets voor te hoeven doen.

Terugleververgoeding en btw

De Belastingdienst ziet eigenaren van zonnepanelen tegenwoordig als ondernemer. Dat betekent dat je de betaalde btw over de aanschaf terug kunt vragen. Je moet je dan bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer. In dat geval zal je btw moeten betalen over de terugleververgoeding en de leverancier verzoeken om de terugleververgoeding inclusief btw uit te keren. Een aantal energieleveranciers betaalt de terugleververgoeding altijd inclusief btw, dus ook zonder dat je daarvoor een verzoek hebt ingediend. In onze Energievergelijker gaan wij standaard uit van een terugleververgoeding exclusief btw. Ook over het eigen verbruik moet btw worden betaald. Bekijk het stappenplan hoe je de btw terugvraagt. Zie ook wat de Belastingdienst hier over zegt. 

Forse verschillen bij energieleveranciers

Als je gaat investeren in zonnepanelen of je hebt al een dergelijke installatie, dan loont het om kritisch te kijken naar de voorwaarden rond saldering en teruglevering in het kader van het sluiten of vernieuwen van je energiecontract. Zoals uit onderstaand overzicht blijkt zijn er grote verschillen. Niet alleen in de wijze van verrekenen bij een dubbele meter, maar ook in terugleververgoedingen.

Heb je een dubbele meter met normaal- en daltarief?

Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe zij opgewekte zonne-energie verrekenen bij klanten met een dubbele meter. Sommige leveranciers strepen alle opgewekte energie weg tegen alle verbruikte energie, ongeacht het tijdstip van verbruik en opwekking. Een deel van de leveranciers kiest er echter voor om het verbruik apart te salderen voor de normaal- en dalperiode.

Zonnepanelen wekken overdag vaak veel stroom op, terwijl je dan minder energie verbruikt. Je levert dus per saldo stroom tijdens de normaaluren terug aan het net. Voor de teruggeleverde energie krijg je een vergoeding, maar die is exclusief energiebelasting. ’s Avonds verbruik je vaak meer energie dan zonnepanelen opwekken. Voor de energie die je dan extra nodig hebt van je leverancier betaal je de volle mep, oftewel het all-in tarief inclusief energiebelasting. 

Betaal je ook netbeheerkosten als je zelf sroom opwekt? 

Ja, want je hebt het netwerk van je netbeheerder nog steeds nodig. Je verbruikt bijvoorbeeld ook energie wanneer je zonnepanelen ‘s avonds geen stroom opwekken. En je gebruikt het netwerk ook om elektriciteit terug te leveren wanneer je deze niet nodig hebt.

Verrekening door energieleverancier nadelig voor jou?

Wat kun je doen als de manier van verrekening van de energieleverancier nadelig voor jou is? Wijzig je contract van dubbeltarief naar enkeltarief of stap over naar een andere energieleverancier.

Overzicht saldering en terugleververgoeding

Leverancier Saldeerwijze bij dubbel telwerk Enkel tarief
bij slimme meter mogelijk
Terugleververgoeding per kWh
over de netto teruglevering
budgetenergie.svg Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.* Nee Het kale leveringstarief conform contract excl. btw
coolblue-energie.svg Resterend aantal kWh in normaaluren gesaldeerd tegen dalverbruik. Nee Vaste vergoeding die per contract verschilt. Bij de prijsdetails vind je de actuele terugleververgoeding
delta.svg

Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.*

Ja Het kale leveringstarief conform contract excl. btw
eneco.svg

Opwekking bij elkaar opgeteld:
eerst tegen normaalverbruik gesaldeerd, rest tegen dalverbruik.

Ja Het kale normaaltarief conform contract excl. btw
energiedirect.svg Opwekking bij elkaar opgeteld:
eerst tegen normaalverbruik gesaldeerd, rest tegen dalverbruik.
Ja 5 ct. per kWh excl. btw
engie.svg Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.* Ja Het kale leveringstarief conform contract excl. btw
essent.svg Opwekking bij elkaar opgeteld:
eerst tegen normaalverbruik gesaldeerd, rest tegen dalverbruik.
Ja 5,5 ct. per kWh excl. btw
greenchoice.svg Resterend aantal kWh in normaaluren gesaldeerd tegen dalverbruik. Ja Tot 2000 kWh: 8 ct. per kWh excl. btw
Vanaf 2000 kWh: Het kale leveringstarief conform contract excl. btw
greennl.svg Resterend aantal kWh in normaaluren gesaldeerd tegen dalverbruik. Nee Vaste vergoeding die per contract verschilt. Bij de prijsdetails vind je de actuele terugleververgoeding
hem.svg Opwekking bij elkaar opgeteld:
Eerst tegen normaalverbruik gesaldeerd, rest tegen dalverbruik.
Nee Vaste vergoeding die per contract verschilt. Bij de prijsdetails vind je de actuele terugleververgoeding
hvc.svg

Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.*

Nee Het kale leveringstarief conform contract excl. btw
innova-energie.svg Opwekking bij elkaar opgeteld:
eerst tegen normaalverbruik gesaldeerd, rest tegen dalverbruik.
Ja Enkele meter: kale enkeltarief conform contract incl. btw; 
Dubbele meter: kale daltarief incl. btw.
nederlandse-energie-maatschappij.svg

Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.*

Ja

Het  kale leveringstarief conform contract excl. btw

oxxio.svg Opwekking bij elkaar opgeteld:
eerst tegen normaalverbruik gesaldeerd, rest tegen dalverbruik.
Ja

Het kale enkeltarief conform contract excl. btw

powerpeers.svg Verbruikte en opgewekte stroom afgerekend tegen enkeltarief;
ook bij dubbele meter
Ja
(altijd enkeltarief)
Tot 5000 kWh: 11 ct. per kWh excl. btw;
Vanaf 5000 kWh: 5 ct. per kWh excl. btw
raedthuys-pure-energie.svg Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.* Ja Tot 1500 kWh: 12 ct. per kWh excl. btw 
Vanaf 1500 kWh: Het kale leveringstarief conform contract excl. btw
unitedconsumers.svg Restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding.* Ja Het kale leveringstarief conform contract excl. btw
vandebron.svg Leverancier kiest de voor jou meest voordelige saldeermethode.** Ja Vaste vergoeding die per contract verschilt. Bij de prijsdetails vindt u de actuele terugleververgoeding
vattenfall.svg Resterend aantal kWh in normaaluren gesaldeerd tegen dalverbruik. Ja 7 ct. per kWh excl. btw
vrijopnaam.svg Resterend aantal kWh in normaaluren gesaldeerd tegen dalverbruik. Ja

Het kale leveringstarief conform contract incl. btw

welkom-energie.svg Resterend aantal kWh in normaaluren gesaldeerd tegen dalverbruik. Nee Het kale datarief conform contract excl. btw

* De energiebelasting van het totale verbruik wordt gesaldeerd met de energiebelasting van de totaal opgewekte energie. Voor een eventueel restant verbruik wordt nog energiebelasting in rekening gebracht. Opgewekte energie in de normaaluren wordt gesaldeerd tegen het verbruik in de normaaluren, hetzelfde geldt voor de opgewekte energie in de daluren. Voor het eventuele restant opgewekte energie per telwerk wordt een terugleververgoeding ontvangen.
** Is er in de normaaluren meer verbruikt dan opgewekt? Dan wordt de opwekking bij elkaar opgeteld, eerst tegen normaalverbruik gesaldeerd, de rest tegen dalverbruik. Is in de normaaluren meer opgewekt dan verbruikt? Dan wordt restant per telwerk berekend tegen terugleververgoeding (waarbij het ontvangen bedrag voor de normaaluren nooit meer wordt dan wat u voor de daluren betaalt). Energiebelasting totaalverbruik wordt gesaldeerd met energiebelasting totaal opgewekte energie 

Staat je leverancier er niet bij, dan zijn de tarieven niet bekend.

Teruglevering: de stroom die je opwekt en teruglevert aan het net. Dit wordt ook wel aangeduid als ‘invoeden in het net’.
Netto teruglevering: als je meer stroom teruglevert dan verbruikt blijft er na de saldering een ‘netto teruglevering’ over.
Het kale leveringstarief: het leveringstarief conform de leveringsovereenkomst zonder energiebelasting, opslag duurzame energie en btw.

Je installatie registreren

Wanneer je terug gaat leveren, is het van belang je installatie te laten registreren bij je netbeheerder.  Anders kom je namelijk niet in aanmerking voor een financiele vergoeding wanneer je meer opwekt dan je zelf verbruikt.

Heb je zonnepanelen geïnstalleerd, ga dan naar de website energieleveren.nl: hier staat duidelijk hoe je je installatie kunt registreren, zodat je zeker weet dat de teruglevering geen problemen oplevert. Je netbeheerder heeft deze gegevens ook nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren.

Eisen aan de meter

Heb je nog een stroommeter met een draaischijf en een of twee telwerken? Deze zogenaamde analoge Ferraris-meter loopt bij het terugleveren vanzelf terug. In dat geval saldeert de meter dus zelf al. Ga je alleen salderen (en niet meer terugleveren dan je verbruikt) dan kun je deze meter blijven gebruiken.

Als je meer teruglevert dan je verbruikt, is een slimme meter interessanter. Deze meet zowel je eigen verbruik als de teruggeleverde elektriciteit. De uitrol van de slimme meter is gestart in 2012 en vanaf 2015 is het de bedoeling dat alle huishoudens in Nederland gratis een slimme meter aangeboden krijgen. Je kunt zo’n digitale meter tegen vergoeding ook eerder laten plaatsen of weigeren. Neem voor vragen over je meter contact op met je netbeheerder.

Vanaf 2023 meter met dubbel telwerk verplicht

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht een meter met minimaal twee aparte telwerken voor levering en teruglevering te hebben. Wie nog niet zo'n meter heeft, krijgt deze vóór 2023 aangeboden door de netbeheerder. Door geen slimme meter te vereisen, maar mensen ook de gelegenheid te bieden om een meter die niet op afstand uitgelezen wordt te nemen, wordt tegemoet gekomen aan mensen die zich zorgen maken over de privacy-aspecten van een slimme meter.

Zie Consuwijzer voor meer informatie en advies over de regels voor het terugleveren van energie.

Geactualiseerd: 29-12-2020


Gepubliceerd: vrijdag 9 november 2012
Geactualiseerd: dinsdag 29 december 2020

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.