Vaste en variabele energietarieven
Bij vaste energietarieven staan de tarieven vast gedurende de looptijd van je contract; bij variabele energietarieven kan de leveringsprijs variëren gedurende de looptijd van het energiecontract. Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen. Het is moeilijk te voorspellen of de energietarieven hoger of lager zullen worden.
Als je voor vaste tarieven kiest en de energieprijzen gaan dalen, heb je wel zekerheid, maar ben je duurder uit dan wanneer je voor variabele energietarieven kiest. Vastzetten kan gunstig zijn, maar het hoeft niet.
In de regel wijzigen energieleveranciers hun variabele leveringstarieven per half jaar: per 1 januari en per 1 juli, afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen. In 2014 is er een energieleverancier op de markt gekomen die tarieven ieder kwartaal wijzigt.
Voor- en nadelen vaste energietarieven
Voordelen:
- Een tijdlang geen omkijken naar je energiecontract
- Je weet waar je aan toe bent
- Een gegarandeerde prijs
Nadeel:
- Geen voordeel van tussentijdse prijsdalingen
Voor- en nadelen variabele energietarieven
Voordeel:
- Je profiteert van de geldende energieprijs
Nadelen:
- Je weet slechts voor een halfjaar (of een kwartaal) wat je voor de levering betaalt
- Je energietarief kan veranderen
Vaste prijs voor stroom én gas?
Sommige energieaanbieders bieden alleen de zekerheid van een vaste stroomprijs, terwijl de gasprijs variabel is. Aangezien de gasprijs veel zwaarder voor de energierekening meetelt dan de stroomprijs, is het zaak hier goed naar te kijken. Let er dus goed op of het een 'vaste prijs contract' is voor stroom én gas! Kijk hiernaast om energieprijzen te vergelijken.
Geactualiseerd: 22-05-2020