Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Vaste en variabele energietarieven

Bij vaste energietarieven staan de tarieven vast gedurende de looptijd van je contract; bij variabele energietarieven kan de leveringsprijs variëren gedurende de looptijd van het energiecontract. Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen. Het is moeilijk te voorspellen of de energietarieven hoger of lager zullen worden.

Als je voor vaste tarieven kiest en de energieprijzen gaan dalen, heb je wel zekerheid, maar ben je duurder uit dan wanneer je voor variabele energietarieven kiest. Vastzetten kan gunstig zijn, maar het hoeft niet.

In de regel wijzigen energieleveranciers hun variabele leveringstarieven per half jaar: per 1 januari en per 1 juli, afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen. In 2014 is er een energieleverancier op de markt gekomen die tarieven ieder kwartaal wijzigt.

Voor- en nadelen vaste energietarieven

Voordelen:

  • Een tijdlang geen omkijken naar je energiecontract
  • Je weet waar je aan toe bent
  • Een gegarandeerde prijs

Nadeel:

  • Geen voordeel van tussentijdse prijsdalingen

Voor- en nadelen variabele energietarieven

Voordeel:

  • Je profiteert van de geldende energieprijs

Nadelen:

  • Je weet slechts voor een halfjaar (of een kwartaal) wat je voor de levering betaalt
  • Je energietarief kan veranderen

Vaste prijs voor stroom én gas?

Sommige energieaanbieders bieden alleen de zekerheid van een vaste stroomprijs, terwijl de gasprijs variabel is. Aangezien de gasprijs veel zwaarder voor de energierekening meetelt dan de stroomprijs, is het zaak hier goed naar te kijken. Let er dus goed op of het een 'vaste prijs contract' is voor stroom én gas! Kijk hiernaast om energieprijzen te vergelijken.

Geactualiseerd: 22-05-2020


Gepubliceerd: maandag 27 augustus 2012
Geactualiseerd: vrijdag 22 mei 2020

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.