Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Waar op letten bij het overstappen

Bij het energie vergelijken en kiezen van een energieleverancier moet je op een aantal punten energiewereld-opletten-3.jpgletten. Om teleurstellingen achteraf te voorkomen, is het belangrijk om appels met appels te vergelijken.

Energieprijzen

Aanbiedingen van gas en stroom kunnen uiteenlopen van hoge vaste bedragen met lage verbruikstarieven tot lage vaste bedragen met hoge verbruikstarieven. Welke variant voor jou het voordeligst is, is afhankelijk van jouw energieverbruik. Aan de hand van je postcode en jaarverbruik rekent onze Energievergelijker dat razendsnel voor je uit.

Kortingen op de energieprijs

Energieleveranciers kunnen korting bieden ten opzichte van de prijs die je bij je huidige energieleverancier betaalt. De korting geldt alleen voor de leveringskosten en niet voor netbeheerkosten of belastingen. Let bij meerjarige contracten ook goed op hoe de korting verrekend wordt. Er zijn diverse mogelijkheden: eenmalige korting, speciale actietarieven, exclusieve acties, laagste prijsgarantie etc.

Prijsgaranties

Het is van belang om er op te letten over welke periode de aangeboden prijs voor stroom en/of gas vast of variabel is. Of het loont om voor langere tijd voor vaste tarieven te kiezen, hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen. Bij een contract met variabele tarieven kan het leveringstarief tussentijds wijzigen. Bij vaste tarieven staat de leveringsprijs gedurende de looptijd van het contract vast. Lees hier meer over vaste en variabele energietarieven.

Contractduur, opzegtermijn en opzegvergoeding

Als je nog nooit naar een andere energieleverancier bent overgestapt, heb je een contract voor onbepaalde duur. Je kunt dat altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van dertig dagen. De meeste contracten worden afgesloten voor een bepaalde duur. Als je voortijdig een contract voor bepaalde duur opzegt, kan je energiebedrijf een opzegvergoeding in rekening brengen.

Herroepingsrecht

Bij een aankoop op afstand heb je de mogelijkheid de overeenkomst te ontbinden binnen de bedenktijd. Je hebt het recht om binnen een termijn van 14 kalenderdagen zonder opgave van redenen de overeenkomst te herroepen. De herroepingstermijn verstrijkt 14 dagen na de dag van sluiting van de overeenkomst. Om de overeenkomst te ontbinden kun je gebruikmaken van het modelformulier (pdf).

Maandelijks termijnbedrag en jaarafrekening

De energieleverancier brengt ook de kosten van het netbeheer in rekening. De energieleverancier bepaalt de hoogte van het termijnbedrag. Als uitgangspunt geldt dat je op de jaarafrekening zo min mogelijk behoeft bij te betalen.

Ervaringen van anderen

Overstapervaringen van andere gebruikers kunnen van grote waarde zijn. Lees voor je een beslissing maakt de reviews van consumenten die al eerder naar een andere energieleverancier zijn overgestapt. De beoordelingen op onze vergelijkingssite zijn gecontroleerd d.w.z. ze zijn afkomstig van echte overstappers. Energieleveranciers vergelijken op prijs en kwaliteit

Geactualiseerd: 17-03-2017


Gepubliceerd: maandag 27 augustus 2012

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.