Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Wat is grijze energie?

Grijze stroom is energie die is opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Bijvoorbeeld gas en steenkool. Als je hier elektriciteit van maakt, ontstaan er broeikasgassen. Deze gassen zijn slecht voor het milieu. Grijze energie wordt daarom ook wel milieubelastende of niet-duurzame energie genoemd.

De opwekking van grijze stroom

Elektriciteit kan op verschillende manieren worden opgewekt: met fossiele brandstoffen zoals gas en kolen, maar ook met behulp van duurzame bronnen. Met duurzaam worden energiebronnen bedoeld die nooit opraken: bijvoorbeeld zon, wind, water en biomassa.

Bij het opwekken van elektriciteit met fossiele brandstoffen komen broeikasgassen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Deze zogenaamde grijze elektriciteit is dus slechter voor het milieu dan de groene elektriciteit die op een duurzame manier wordt opgewekt. 

Een derde soort is elektriciteit die wordt opgewekt met kernenergie. Bij kernenergie komen geen milieubelastende gassen vrij. Toch wordt dit ook grijze elektriciteit genoemd, want bij kernenergie is er wel sprake van schadelijk afval.

Kiezen voor groene of grijze stroom?

Veel mensen willen de mogelijkheid hebben om te kunnen kiezen op welke manier hun elektriciteit is opgewekt; milieuvriendelijk of niet. Om aan die vraag te beantwoorden en om de uitstoot van schadelijke gassen te verminderen, is in Nederland een systeem opgezet waardoor milieuvriendelijk opgewekte elektriciteit als een apart product verkocht kan worden. De leveranciers moeten hun stroominkoop verantwoorden op het jaarlijkse stroometiket. Wil je liever geen grijze stroom? Dan is het op Energiewereld.nl mogelijk om te filteren op groene stroom.

Groen of grijs gas?

Naast groene of grijze stroom, bestaat er ook groen of grijs gas. Vaak zit er grijs gas in een energiecontract voor stroom en gas samen. Maar naast grijs gas kun je ook kiezen voor groen gas. Dit is meestal CO2-gecompenseerd gas. Hierbij wordt het aanbieden van grijs aardgas elders ‘goedgemaakt’ door het aanplanten van bossen. De CO2-uitstoot die door de aardgas wordt veroorzaakt, wordt hiermee volledig gecompenseerd. In de energievergelijker van Energiewereld.nl kun je naast groene stroom ook filteren op CO2-gecompenseerd gas. Ook hoor je tegenwoordig de term biogas. Biogas is een combinatie van kooldioxide- en methaangas dat wordt gewonnen uit hernieuwbare bronnen als mest of gft. Iets minder dan de helft bestaat uit kooldioxide. Biogas moet eerst een bewerking ondergaan om ingevoed te mogen in het gasnet of te gebruiken als transportbrandstof. Lees hier meer over het verschil tussen biogas en groen gas.

Is groene stroom duurder dan grijze stroom?

Veel mensen denken dat groene stroom duurder is dan grijze stroom. Tegenwoordig kost groene stroom echter vaak evenveel als grijze stroom. Bedrijven worden gestimuleerd om te investeren in duurzame energie door middel van subsidies, om zo voordelig groene stroom aan te kunnen bieden. Inmiddels zijn er nog relatief weinig stroomcontracten met grijze stroom. Steeds meer energieleveranciers leveren consumenten standaard groene stroom. 

Geactualiseerd: 15-10-2020


Gepubliceerd: donderdag 8 november 2012
Geactualiseerd: donderdag 15 oktober 2020

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.